Agentia europeana a medicamentelor recomanda retragerea
de pe piata a unor calmante




Agentia europeana a medicamentelor (EMEA) a anuntat ca recomanda retragerea de pe piata in intreaga Uniunea Europeana a medicamentelor continand dextropropoxifena, substanta folosita in special in asociere cu paracetamolul in Di-Antalvic si medicamentele din clasa sa.
Di-Antalvic, medicament ce contine dextropropoxifena si paracetamol, este un analgezic utilizat in cazul durerilor moderate sau severe. Medicamentul se elibereaza numai pe baza de reteta.
In ciuda interdictiei de comercializare fara reteta, Di-Antalvic putea fi cumparat, in Romania, si “la liber”, de la persoane care isi prezentau oferta chiar in anunturi la mica publicitate, pe internet.
Dextropropoxifena este un o substanta calmanta folosita pentru a trata durerea acuta si cronica. Se prescrie, de aproape 40 de ani, numai pe baza de reteta fie ca atare, fie in combinatie cu paracetamolul. Se prezinta sub forma de tablete, capsule, supozitoare sau solutii injectabile.
Comitetul pentru produse medicinale pentru uz uman (CHMP) al Agentiei Europene pentru Medicamente a finalizat o evaluare a sigurantei si eficientei medicamentelor ce contin dextropropoxifena si a ajuns la concluzia ca riscurile, in special in cazul unei potentiale supradoze fatale, sunt mai mari decat beneficiile aduse de medicamentele ce contin aceasta substanta. Prin urmare, Comitetul a recomandat ca aceste medicamente sa nu mai fie autorizate pentru comercializare in intreaga Uniune Europeana.
Retragerea de pe piata va fi graduala, pentru a permite ca pacientii care se afla sub tratament cu aceste medicamente sa fie trecuti in siguranta pe terapii alternative, in conformitate cu recomandarile de la nivel national.
Reprezentantii Ministerului Sanatatii au declarat ca nu au cunostinta, deocamdata, de recomandarea Agentiei Europene a Medicamentului.
Recomandarile EMEA sunt transmise Comisiei Europene, care are la dispozitie 67 de zile lucratoare pentru a se pronunta si care, in general, aproba avizele agentiei europene a medicamentelor.
Dextropropoxifena a fost retrasa deja de piata in Elvetia inca din 2003, iar in Suedia din 2005. In Anglia si Tara Galilor retragerea definitiva era programata pentru sfarsitul anului 2007. In ianuarie 2009, un comitet de specialisti reuniti de Food and Drug Administration (FDA) din SUA s-a pronuntat pentru retragerea produsului si de pe piata americana.

“Sfantul Graal” – tratament revolu¡ionar impotriva cancerului



Cercetatorii britanici au declarat recent ca se afla pe punctul de a produce un medicament pe care il considera “Sfantul Graal” al terapiilor impotriva cancerului, ucigand doar celulele bolnave.
Olaparib, acest nou medicament revolutionar, ar putea sa salveze viata multor persoane care, din cauza mostenirii genetice, prezinta mai mari probabilitati sa dezvolte cancer.
Tratamentele traditionale impotriva cancerului, precum chimioterapia, omoara atat celulele sanatoase, cat si pe cele bolnave, avand si efecte secundare, precum pierderea parului, senzatia de greata si oboseala extrema.
In schimb, medicamentul Olaparib lasa intacte celulele sanatoase si este extrem de eficient impotriva tumorilor. Acest medicament are, totodata, efecte secundare usoare.
“Acesta este cu adevarat «Sfantul Graal» in tratamentul impotriva cancerului, pentru ca distruge in mod selectiv celulele canceroase si le cruta pe cele sanatoase”, a explicat Johann de Bono, de la Institute of Cancer Research (ICR) din Marea Britanie.
Produs de ICR in colaborare cu The Royal Marsden Hospital si AstraZeneca, medicamentul Olaparib se afla inca in perioada de testare. Testele preliminarii i-au entuziasmat pe oamenii de stiinta.
Doua treimi din totalul pacientilor inclusi in programul de testare, suferind de mutatiile genei BRCA, au raspuns pozitiv la acest medicament.
Mutatiile genetice BRCA afecteaza sub 1% din populatia Marii Britanii, insa consecintele lor sunt devastatoare. Aceasta gena mutanta distruge capacitatea celulelor organismului de a se repara singure.
In cazul barbatilor suferind de mutatia BRCA, riscul de aparitie a cancerului la prostata s-a dublat, de la 7% la 15%.
Pentru femei, situatia este mult mai grava. Riscul de aparitie a cancerului ovarian a crescut de la 2% la 60%, iar riscul de aparitie a cancerului mamar a crescut de la 10% la 85%.