Elevii de la “Economic” invata ce inseamna competitia pe piata muncii si cum se castiga banii


Daca pentru majoritatea elevilor vacanta de vara este un prilej de relaxare, pentru cei de la Colegiul Economic „Virgil Madgearu” ea reprezinta o sansa de a se perfectiona in meseriile alese si de a castiga niste bani. Elevii din clasele de liceu si de la Scoala de Arte si Meserii au inceput practica in marile firme din Ploiesti – unde invata care sunt adevaratele provocari ale domeniului pe care l-au ales si ce inseamna competitia. Cei mai buni dintre ei vor fi angajati de societatile respective, pe timpul verii.


Elevii de clasa a XI –a de la profilul economic, de pilda, sunt primiti si in acest an in compartimentele de contabilitate de la diverse supermarketuri, la banci sau alte firme mari din Ploiesti. Este vorba despre cei care se pregatesc pentru meseriile: tehnician in activitati economice, tehnician in achizitii si contractari. Una dintre bancile importante de pe piata romaneasca, ce are sediu si in municipiu, a ales anul acesta 15 tineri de la colegiul amintit cu distinctii obtinute la competitii nationale si internationale: „Business Plan”, „Marca pentru Calitate” sau „Targul Firmelor de Exercitiu” si „Ideea de Afaceri” de la New York. Sunt, insa, si elevi care efectueaza stagiul de practica, la firmele de pe raza judetului patronate sau manageriate chiar de catre parintii lor.
Viitorii tehnicieni in turism care sunt acum clasa a XI-a vor putea fi gasiti, vara aceasta, la agentiile de profil din Ploiesti unde vor invata sa realizeze si sa prezinte oferta turistica, sa intocmeasca un program turistic, sa faca o analiza de pret etc. Elevii de clasa a XII-a de la ruta progresiva care au ca specializari: tehnician in activitati de comert, tehnician in gastronomie, organizator banqueting, precum si cei de la SAM (calificari: comert si servicii; turism si alimentatie) isi vor exersa si ei abilitatile, in cadrul orelor de practica de la firme. In urma stagiului de pregatire obligatoriu, ei pot fi angajati in unitatile respective, pe perioada verii, dupa o selectie facuta in urma sustinerii unui interviu.
Salariul pe care il primesc este cel minim pe economie, programul de munca fiind de sase ore pe zi. Pe langa venitul lunar, in unitatile de alimentatie publica, elevii pot castiga in plus, in zilele de sambata si duminica, daca sunt solicitati sa ajute personalul angajat, in organizarea si desfasurarea unor evenimente: nunti, aniversari, petreceri in grup etc. Pentru perioada de practica a elevilor, Colegiul Economic a realizat parteneriate cu societati comerciale din Ploiesti, dar si din Slanic – statiune unde acestora li se asigura masa, cazarea, transportul si unele activitati de agrement, ne-a precizat Petrica Dragomir, directoarea Colegiului Economic. Potrivit acesteia, desi s-au primit oferte si de la societati din domeniul turismului de pe Valea Prahovei, institutia a decis sa trimita majoritatea elevilor in Ploiesti, pentru a fi aproape de casa. In ceea ce priveste ofertele venite din zona Litoralului, interlocutoarea noastra ne-a precizat: „In fiecare an primim oferte de la hotelieri din aceasta zona, dar nu le-am dat curs. Responsabilitatea ar fi foarte mare, copiii ar trebui supravegheati de profesori tot timpul. Pe de alta parte, programul de lucru, in unitatile de pe Litoral, este fragmentat si obositor pentru elevi. Multi s-au dus pe cont propriu sa munceasca pe perioada verii, dar s-au intors nemultumiti. Muncesc toata vara si angajatorii le dau salariul abia la toamna. Iar unii mai si uita sa plateasca.”
Ana-Maria MAXIM