Alegeri anticipate in Republica Moldova

Alegerile legislative anticipate din Republica Moldova vor avea loc la sfarsitul lunii iulie, a anuntat, ieri, RIA Novosti, citand o sursa din Parlamentul de la Chisinau.
“Presedintele Vladimir Voronin ar putea anunta astazi, in sedinta Parlamentului, data alegerilor legislative anticipate. Ele ar urma sa se desfasoare la sfarsitul lunii iulie”, a spus sursa sub acoperirea anonimatului.
Deputatii moldoveni au esuat de doua ori in a alege presedintele tarii. La 20 mai si 3 iunie, un singur vot i-a lipsit premierului Zinaida Greceanii pentru a deveni presedinte.
Conform Constitutiei, trebuie organizate noi alegeri legislative.

Rusia refuza dialogul cu actualii lideri georgieni

Rusia va relua dialogul cu Georgia doar daca regimul actual va fi inlocuit, declara presedintele rus, Dmitri Medvedev, intr-un interviu acordat televiziunii chineze. “Regimul aflat la putere in Georgia a comis o crima si nu avem nimic in comun cu actualii lideri georgieni. Dupa organizarea alegerilor, vom fi pregatiti sa reluam discutiile cu noii lideri alesi de poporul georgian, capabili sa aiba discutii amicale cu Rusia si cu state vecine precum Osetia de Sud si Abhazia”, afirma presedintele rus. “Din perspectiva Rusiei si din punctul meu de vedere, aceste evenimente sunt rezultatul politicii criminale si iresponsabile a liderilor georgieni”, subliniaza Medvedev.

Atacuri rasiste la adresa romanilor

Mai multe familii de romani au fost victimele unor atacuri rasiste. Acestea au fost nevoite sa-si paraseasca locuintele din Belfast, dupa ce au fost atacate de o grupare rasista, informeaza Belfast Telegraph. Locuintele romanilor, situate in sudul Belfastului, au fost devastate, in urma mai multor atacuri. Tinerii extremisti au spart geamurile, au lovit usile casei si au scandat sloganuri rasiste. Familiile au fost nevoite sa-si paraseasca locuintele. Una dintre familii, cu un copil nou-nascut, a fost terorizata chiar si dupa ce si-a parasit locuinta. Romanii au fost localizati de grupul de rasisti. Duminica noapte, localnicii au fost nevoiti sa pazeasca noua locuinta a romanilor pentru a-i proteja. Paddy Meehan, un vecin al romanilor, a declarat: “Rezidentii locali cred ca acesti oameni trebuie sa fie aparati. Acesti tineri extremisti au strigat ca apartin gruparii Combat 18 si au lasat o scrisoare ce contine un fragment din cartea Mein Kampf a lui Hitler in cutia postala a uneia dintre proprietati”.
“Aceste actiuni continua asa de cateva nopti. Uneori, se strang chiar si 20 dintre ei in fata proprietatilor”, a adaugat Meehan. Autoritatile din Belfast au inceput o ancheta in acest caz. Politistii sustin ca nu au “primit plangeri referitoare la ranirea vreunei persoane”.

UE vrea pedepse mai dure pentru infractionalitatea prin Internet

Comisia Europeana vrea sa impuna pedepse mai aspre cu inchisoarea pentru cei care comit infractiuni utilizand internetul, de la o medie de unu-trei ani in prezent, la peste cinci ani, declarau oficiali europeni. EU vrea sa existe si un sistem pan-european de alertare in domeniul infractionalitatii electronice. Legile pentru cybercrime trebuie sa fie mai dure, atacurile sunt tot mai multe, dar pedepsele nu sunt suficient de dure pentru a-i determina pe infractori sa nu mai comita faptele, e de parere Radomir Jansky, unul dintre oficialii de rang inalt de la Directoratul General pentru Justitie din cadrul Comisiei. El a mai declarat ca infractionalitatea informatica e tot mai costisitoare pentru firme si pentru autoritati, astfel ca trebuie luate masuri rapid. Atacuri la scara mare au avut ca tinta Estonia si Lituania in ultimii doi ani, si de aceea trebuie luata o pozitie mai radicala in Europa, spune Jansky. In afara de atacurile care pot paraliza in totalitate unele sisteme informatice, europenii se confrunta cu actiunile unor bande criminale care raspandesc virusi informatici pe o serie de computere si fura date bancare. Un raport recent al Symantec estima ca circa 4,7 milioane de computere din Europa, Africa si Orientul Mijlociu au fost infectate. Datele arata ca in 93% dintre companiile europene este utilizat internetul, iar 51% dintre cetatenii Uniunii il folosesc in mod regulat. Si in SUA infractionalitatea informatica e tratata ca prioritate, presedintele Obama anuntand ca doreste sa numeasca un “tar” al luptei impotriva criminalitatii informatice, deoarece acesti infractori au produs in SUA pagube de 8 miliarde dolari in ultimii doi ani. EU nu vrea doar pedepse mai dure, ci si o mai buna comunicare intre tarile membre. Se doreste crearea unui sistem pan-european prin care statele sa se anunte reciproc cand apar atacuri informatice. Asta deoarece Estonia si Lituania s-au plans ca atunci cand au fost atacate au incercat sa dea alarma, dar nu au primit raspuns.