Potrivit prevederilor OUG nr.162/2008 privind transferul ansamblului de atributii si competente exercitate de Ministerul Sanatatii Publice catre autoritatile administratiei publice locale, precum si ca urmare a unei hotarari a Consiliului Local Campina, cabinetele medicale ale unitatilor de invatamant campinene au trecut in subordinea municipalitatii, iesind din subordinea Spitalului Municipal.
Prin actul normativ amintit, executivul central a dorit urgentarea aplicarii responsabilitatilor ce revin Guvernului in planul strategiei din domeniul sanatatii (cuprinse in Programul de guvernare), prin care autoritatile locale primesc toate atributiile si competentele pentru a putea lua decizii in vederea ingrijirii sanatatii populatiei din zona, consolidandu-se astfel descentralizarea decizionala in acest domeniu. S-a dorit, totodata, eficientizarea activitatii de asistenta medicala acordata in unitatile de invatamant. Pentru a veni in intampinarea politicii guvernamentale de accelerare a procesului de reforma in domeniul sanitar, consilierii municipali campineni au hotarat ca toti cei aproape 20 de medici si asistenti medicali din cabinetele medicale scolare sa fie trecuti in organigrama Primariei Campina.
Urmeaza sa fie incheiat un protocol de predare-primire. Primarul Horia Tiseanu considera ca aceasta este o masura benefica, deoarece, in masura posibilitatilor, vor putea fi alocate de la bugetul orasului sume consistente pentru realizarea unor investitii si dotari pe care personalul medical aferent le asteapta de multi ani.
Ministerul Sanatatii nu putea gestiona corespunzator situatia, poate si din cauza diversitatii si complexitatii problemelor celor din sistem, ceea ce arata clar, inca o data, avantajele descentralizarii decizionale in domeniu.
Adrian BRAD