* Trei mii de locuri pentru viitorii studenti
Maine, 5 iunie 2009, incepand cu ora 10.00, Universitatea “Petrol-Gaze” din Ploiesti organizeaza, in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean Prahova, “Ziua portilor deschise” pentru toti cei care doresc sa urmeze cursurile uneia dintre cele cinci facultati din cadrul universitatii ploiestene. In acest an, sunt asteptati sa participe la acest eveniment elevi din toate liceele prahovene, dar si din Buzau. In holul central al universitatii, cele cinci facultati isi vor prezenta oferta educationala, iar viitorii studenti vor primi gratuit “Ghidul studentului”.
“Elevii care vor participa la acest eveniment vor avea ocazia sa viziteze laboratoarele, salile de curs si biblioteca in care vor studia in cazul in care se vor inscrie la noi. Anul trecut ne-au trecut pragul, cu ocazia acestui eveniment, in jur de 600 de elevi si ne asteptam si in acest an sa vina peste 500″, ne-a precizat Liviu Dumitrascu, prorector al Universitatii “Petrol-Gaze” din Ploiesti.
Cele cinci facultati la care liceenii de clasa a XII-a se pot inscrie incepand de luna viitoare sunt: Facultatea de Ingineria Petrolului si Gazelor, Facultatea de Tehnologia Petrolului si Petrochimie, Facultatea de Inginerie Mecanica si Electrica, Facultatea de Stiinte Economice si Facultatea de Litere si Stiinte.
In ceea ce priveste locurile care vor fi puse la dispozitia viitorilor studenti, pentru acest an, situatia este urmatoarea: 912 de locuri la forma licenta fara taxa, 14 locuri vor fi pentru elevii de etnie roma si 5 pentru cei din Moldova. De asemenea, vor fi 28 de locuri disponibile pentru cetatenii romani cu domiciliul stabil in strainatate. Anul acesta, vor fi puse la dispozitia viitorilor studenti care nu vor reusi sa intre la una dintre facultatile universitatii ploiestene pe locurile de la buget si 2090 de locuri la forma de invatamant cu taxa. Aceasta va fi, pentru candidatii admisi in anul universitar 2009-2010, 2000 de lei si se poate achita in patru rate egale.
Inscrierea se poate face in perioada 14-20 iulie 2009, urmand ca in data de 22 iulie 2009 sa se afiseze rezultatele. Admiterea se face pe baza de dosar, media finala de admitere fiind calculata din media obtinuta la examenul de Bacalaureat, cea aritmetica a mediilor anuale obtinute in liceu si cea aritmetica a mediilor anuale obtinute in liceu la anumite materii, in functie de facultatea aleasa (aceste trei medii trebuie adunate si impartite la trei). Elevii care doresc sa devina studenti ai UPG trebuie inainte de toate sa achite o taxa de inscriere in valoare de 70 de lei ( valabila pentru toate domeniile si formele de invatamant din cadrul universitatii).
Reprezentantii UPG sunt mai precauti anul acesta fata de anii trecuti, tinand cont si de scandalul diplomelor false, astfel ca potentialii studenti trebuie sa depuna la dosar diploma de bacalaureat sau adeverinta atat in original, cat si copie legalizata. De asemenea, mai este necesara foaia matricola pentru clasele IX-XII (XIII seral) – original sau copie legalizata, cate o copie a buletinului/cartii de identitate, a certificatului de nastere, a certificatului de casatorie (pentru candidatii care si-au schimbat numele), o adeverinta medicala eliberata de medicul de familie, trei poze 3/4.
Anemary GRIGORE