Medicii de la Ambulanta Prahova – chemati din concedii

* Ar mai fi nevoie de inca 40 de doctori!

Serviciul Judetean de Ambulanta (SJA) Prahova va lucra in regim intensiv in zilele de canicula, codul galben de temperaturi ridicate necesitand luarea unor masuri specifice perioadei de vara torida. Dr. Daniel Nicolae, managerul SJA Prahova, ne-a declarat ca, in perioada aceasta, au fost sistate concediile de odihna ale personalului si asa insuficient, pentru a raspunde cat se poate de bine apelurilor de urgenta. „Am avut cel putin cinci cazuri de lipotimii (n.r. – lesinuri) in strada, zilnic, la persoane de varste diferite, care nu s-au protejat indeajuns atunci cand au iesit in plin soare, la orele amiezii”, afirma medicul Daniel Nicolae.
Potrivit meteorologilor, insa, indicele de confort termic va fi depasit in perioada urmatoare, fapt care se anticipeaza ca va genera o crestere a numarului de solicitari ale serviciului de ambulanta. Potrivit managerului SJA, in ultimele zile, a crescut cu circa 12% numarul apelurilor la Salvare, ajungandu-se, intr-o singura zi, si la 320 de solicitari ale echipajelor.
La un judet precum Prahova, Serviciul de Ambulanta dispune doar de 14 medici, in timp ce necesarul este de 55 de specialisti. „Situatia este dramatica. La ultimul examen pentru ocuparea posturilor vacante, am scos la concurs 14 posturi, insa nu s-a inscris nici macar un candidat”, si-a exprimat dezamagirea dr. Daniel Nicolae. Faptul ca, la Ambulanta, conditiile de munca sunt stricte, cu un program precis, dar si foarte solicitante, iar salariul net al unui medic debutant ajunge la suma de… 1.400 de lei, ar putea sa justifice, intr-un fel, lipsa de interes pentru acest domeniu. Nici la capitolul masinilor de interventie, situatia nu sta tocmai bine. Ar mai fi nevoie de inca 15 ambulante, pentru a acoperi necesarul pentru tot judetul Prahova.
Violeta STOICA