Rusia se opune sanctionarii Iranului

Moscova se opune impunerii de sanctiuni contra Iranului pentru inabusirea protestelor ce au urmat alegerilor prezidentiale din acest stat, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului rus de Externe. “Noi credem ca asemenea sanctiuni contra Iranului pentru problemele sale politice interne ar fi ilegale si contraproductive,” arata Andrei Nesterenko. O asemenea initiativa ar provoca evenimente nedorite in acest stat si in regiune, arata acesta, adaugand ca toate disputele ar trebui rezolvate prin mijloace legale. Premierul italian Silvio Berlusconi declarase anterior ca apropiata intalnire a liderilor G8 din Italia va lua in discutie posibile sanctiuni contra Iranului pentru inabusirea protestelor electorale.

Statele UE si-au retras ambasadorii din Honduras

* Si ambasadorii UE au parasit Tegucigalpa
Statele membre UE si-au rechemat in tara ambasadorii din Honduras, dupa lovitura de stat care a avut loc in aceasta tara. Uniunea Europeana si-a exprimat “ingrijorarea profunda fata de criza politica din Honduras si a incalcarii ordinii constitutionale”, printr-un comunicat emis de presedintia suedeza a Uniunii. “Ca raspuns fata de gravitatea situatiei” toti ambasadorii UE au parasit tara, precizeaza textul, citat de Mediafax. Din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, numai patru detin reprezentante diplomatice la nivel inalt in Tegucigalpa. Este vorba despre Franta, Germania, Italia si Spania. De asemenea, Uniunea Europeana cere “tuturor partilor implicate sa se abtina de la orice actiune violenta si sa incerce sa gaseasca o solutie rapida si pasnica pentru situatia actuala”. Seful statului Honduras, Manuel Zelaya, a fost arestat duminica de fortele armate, cu putin timp inaintea desfasurarii unui referendum care i-ar fi putut acorda posibilitatea de a candida pentru a doua oara la presedintie. In functia de presedinte interimar a fost desemnat Roberto Micheletti.

Saddam Hussein se temea de Iran mai mult decat de SUA

Saddam Hussein a permis lumii sa creada ca are arme de distrugere in masa deoarece se temea de amenintarea unui Iran inarmat nuclear mai mult decat de un atac american, potrivit unui document declasificat din timpul interogarii sale. Saddam declara ca marirea dramatica a capacitatilor armate ale Iranului l-a facut sa se simta vulnerabil fata de pericolul reprezentat de liderii “fanatici” de la Teheran, incat s-ar fi pregatit sa incheie un “acord de securitate cu Statele Unite pentru a proteja Irakul de amenintarile din regiune”.El a avertizat ca efectele cresterii necontrolate a Iranului “vor fi vazute si simtite in viitor” pe masura ce inarmarea sa devine din ce in ce mai mare. Informatiile, obtinute in urma unor discutii in araba realizate de FBI, au fost declasificate in aceasta saptamana in urma unui proces pe baza libertatii la informatii, iar acestea confirma parerea multor experti regionali care declarau ca bluful lui Saddam era destinat nu Occidentului, ci vechiului inamic- Iranul, cu care s-a luptat opt ani. Potrivit lui Saddam Hussein, capacitatile militare ale Iranului au crescut considerabil, in vreme ce armele Irakului “au fost eliminate prin intermediul sanctiunilor ONU”, iar in aceasta situatie Irakul a fost nevoit sa obtina arme pentru a face fata amenintarii in cazul in care nu a putut incheia un acord de securitate cu Statele Unite. Fostul presedinte irakian a mai declarat ca nu a avut nicio legatura cu reteaua al-Qaida – si l-a calificat pe Osama ben Laden drept un “fanatic”, ca nu s-a intalnit niciodata cu el si ca ei doi “nu au aceleasi viziuni sau credinte”.

Coreea de Nord a lansat patru rachete cu raza scurta de actiune

Coreea de Nord a lansat joi patru rachete cu raza scurta de actiune, au anuntat oficiali militari sud-coreeni, alimentand si mai mult tensiunile legate de programul sau nuclear si testele cu bomba atomica. Rachetele- aparent sol-nave- au fost trase in Marea Japoniei, tirul a durat peste 10 ore, iar acestea au aterizat la circa 100 de kilometri de coasta, unde Nordul impusese restrictii de navigare pana pe 11 iulie. Aceasta a fost prima actiune militara a statului comunist de cand i-au fost impuse sanctiuni mai dure de catre ONU, pe 12 iunie, pentru testul sau nuclear efectuat in mai. Ziarul sud-coreean JoongAng Ilbo scria, citand surse din cadrul serviciilor de informatii, ca este foarte probabil ca Phenianul sa mai execute asemenea lansari in urmatoarele zile, printre care si rachete Scud-B, cu o raza de 340 kilometri, dar si Rodong, care are o raza de actiune de 1.300 kilometri. Dupa testul sau atomic, Phenianul a lansat sase rachete cu raza scurta de actiune si a renuntat la armistitiul cu Sudul. Oficialii americani si sud-coreeni cred ca liderul Kim Jong-Il, in varsta de 67 de ani, organizeaza de fapt un spectacol pentru a-si spori autoritatea si a reusi sa impuna ca succesor pe fiul sau cel mic.

Irlanda. O romanca a furat 15 sticle de parfum

O romanca a primit cinci luni de inchisoare, dupa ce a fost judecata de o instanta din Irlanda pentru ca a furat dintr-un magazin. Femeia a subtilizat 15 sticlute de parfum, in valoare totala de 1.000 de euro. Femeia se numeste Tita Samu si are 38 de ani. Initial, ea a pledat nevinovata, insa pe parcursul procesului si-a schimbat marturia. Potrivit inspectorului Mick Coppinger, femeia a intrat in magazin impreuna cu fetita sa de 12 ani si cumnata ei in varsta de 19 ani. Ea a furat parfumurile, in timp ce complicele ei i-au distras atentia vanzatorului. Autoritatile nu au recuperat decat doua sticle de parfum, restul au fost vandute. Femeia a fost arestata la o zi dupa furt, cand s-a intors in magazin.