Daca v-ati hotarat sa plecati in concediu in strainatate si nu ati optat pentru a calatori cu avionul sau cu autocarul, deoarece doriti sa mergeti cu masina personala, trebuie sa stiti ca, din punct de vedere al asigurarii, aveti nevoie de documente in plus.
In primul rand, aveti nevoie de polita RCA si carte verde, ambele regasindu-se pe acelasi formular. Politele societatilor de asigurare din tara noastra au acoperire in tarile Comunitatii Economice Europene, in altele insa RCA-ul nu este valabil. Astfel, inainte de a lua aceasta hotarare, trebuie sa aflati daca tara aleasa are o astfel de acoperire.
De asemenea, aveti nevoie si de un document tipizat de constatare amiabila. Acesta este dat tot de catre asiguratori la fiecare polita de asigurare RCA, iar daca acest lucru nu se intampla este bine sa il solicitati inainte de a pleca in calatorie. Recomandabila este si asigurarea medicala pentru calatorii in strainatate, ce poate fi ridicata de la Casa Judeteana de Sanatate.
In cazul in care masina este cumparata in leasing, trebuie sa aveti acordul respectivei societati. Aceasta masura nu este obligatorie, insa unele tari verifica daca aveti acordul proprietarului. In plus, cei care vor sa calatoreasca de exemplu, cu autoturismul in Turcia trebuie sa stie ca in aceasta tara este interzisa folosirea aparatelor de detectare a radarelor. Aceasta fapta constituie infractiune pentru care puteti primi o amenda ce depaseste suma de 3000 de lire turcesti.
Inainte de a pleca in strainatate este bine sa va informati asupra legislatiei tarii de destinatie, deoarece necunoasterea legii nu poate fi invocata pentru evitarea sanctiunilor.
A.G.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentEUROPAREREA MEA
Articolul următorMEMORIA ZIDURILOR