17 copii care practicau cersetoria in diferite localitati din Prahova au fost indentificati, in primele sase luni ale anului, de catre reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului din judet. Dintre acestia, sapte au ajuns in centre de ocrotire pentru copii sau in grija unor asistenti maternali. Ceilalti fie au fost trimisi la familiile lor – care au domiciliul in alte judete, fie au beneficiat de protectie sociala in centre de plasament, dar au fugit de acolo. Copiii aveau varste intre 1 si 14 ani, cei mai mici fiind gasiti in bratele mamelor care cerseau si incercau sa sensibilizeze trecatorii, cu ajutorul acestora, pentru a primi mai multi bani.
De obicei, minorii care apeleaza la mila cetatenilor sunt identificati in zone foarte circulate, cum ar fi zona Restaurantului “Caraiman” sau a Catedralei „Sfantul Ioan”, din Ploiesti. Cei mai multi ajung pe strazi din cauza problemelor familiale grave. Unii au parinti care consuma bauturi alcoolice, iar sub influenta acestora devin violenti, altii trebuie sa suporte, pe langa scandalurile dese din familie, saracia lucie sau conditii de locuit mizerabile. Exista, insa, si copii din familii fara dificultati materiale care apuca pe calea asta, dupa cum ne-a precizat coordonatoarea Compartimentului Interventie in Regim de Urgenta din cadrul DGASPC Prahova, Sorina Gliga. O fac din teribilism sau pentru ca nu se mai inteleg cu parintii, deoarece acestia nu obisnuiesc sa comunice cu ei, nu sunt afectuosi sau le impun niste reguli mult prea stricte, cum ar fi sa nu aiba prieteni sau sa stea numai in casa. O data ajunsi in strada, minorilor incepe sa le placa viata libera, mai ales ca din cersit pot scoate pana la 60 de lei pe zi, ne-a mai precizat Sorina Gliga. De altfel, pe unul dintre ei, reprezentantii directiei amintite l-au vazut iesind de la un cunoscut fast-food, iar pe alti doi –in timp ce primeau de la niste straini pe care reusisera sa-i induioseze – o hartie de 50 de lei. Or, in conditiile in care minorii se obisnuiesc sa fie liberi si sa faca numai ce vor ei, asistentilor sociali nu le este usor sa-i determine sa ramana intr-un centru de plasament, unde au program de masa, de dormit, de joaca etc.
Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului continua activitatile de indentificare a copiilor care cersesc, pentru a lua masurile de protectie sociala ce se impun. Institutia va relua si Campania „Spune NU cersetoriei”, in cadrul careia se vor distribui si fluturasi cu informatii pe aceasta tema, iar reprezentantii directiei vor sta de vorba cu cetatenii in incercarea de a-i convinge sa nu mai incurajeze fenomenul, oferind bani celor care apeleaza la mila publica.
Ana-Maria MAXIM