Grupurile de extrema-dreapta din SUA iau avant
Avand o ideologie rasista, antiguvernamentala si antiimigratie, grupurile americane care au prosperat in anii ‘90, comitand numeroase atacuri teroriste mortale, sunt in curs de dezvoltare, a informat Southern Poverty Law Center (SPLC), o asociatie recunoscuta pentru activitatea sa privitoare la extrema-dreapta.
“Este cel mai mare avant la care am asistat in ultimii 10-20 de ani”, a spus un oficial al politiei, in studiul “Al doilea val: revenirea militiilor”, “Este doar o chestiune de timp pana se va ajunge la violente”, a spus oficialul.
Cel mai grav atac orchestrat de un american in propria tara dateaza din 1995 si a fost comis de un militant de extrema-dreapta. In aprilie 1995, Timothy McVeigh, un fost soldat care ura guvernul federal, a aruncat in aer un camion care a distrus partial o cladire din Oklahoma City, atac soldat cu 168 de morti. Barbatul a fost executat in 2001 intr-o inchisoare din Indiana.
In prezent, grupurile de extrema-dreapta au prins avant,”pentru ca guvernul federal – obiectul urii lor – este condus de o persoana de culoare”, spune studiul.
Potrivit studiului, numarul grupurilor rasiste a crescut cu 54% intre 2000 si 2008, de la 602 la 926. Cifrele sunt anterioare preluarii functiei de catre Obama, dar deja studiul conchide faptul ca alegerea unei persoane de culoare este o cauza directa a decesului unui numar mare de politisti de la inceputul anului.
Afganistanul isi alege presedintele la 20 august
Afganii sunt chemati la urne la 20 august pentru al doilea scrutin prezidential din istoria tarii, intr-un climat de teama in conditiile amenintarii cu atacuri, ceea ce ar putea face ca multi alegatori sa nu se duca la vot.
Presedintele in exercitiu Hamid Karzai este considerat favorit, dar campania dinamica a fostului ministru de Externe, Abdullah Abdullah, ar putea duce la un al doilea tur de scrutin.
In afara de violente, numerosi observatori se tem de fraude, mai ales in zonele izolate.
Circa 17 milioane de afgani sunt chemati la cele 7.000 de birouri de vot unde vor avea loc simultan alegeri provinciale, birouri protejate de 300.000 de politisti si soldati afgani si straini.
Pentru functia suprema in stat candideaza 41 de persoane, printre care doua femei. Din 2001 s-au inregistrat progrese, dar multi afgani se declara frustrati, in pofida milioanelor de dolari in ajutor international. Majoritatea nu au nici acum electricitate, infrastructura este extrem de proasta, slujbele sunt putine, iar coruptia este endemica.
Lupta impotriva alcoolismului in Rusia – ineficienta
Presedintele rus Dmitri Medvedev a declarat ca masurile luate in ultimii ani de stat pentru a scadea consumul de alcool in randul populatiei ruse nu au schimbat deloc situatia si a calificat rezultatul drept nul.
“In ultimii ani am luat o serie de masuri, in special reguli mai riguroase pentru productia si vanzarea de bauturi alcoolice”, a spus Medvedev in deschiderea reuniunii pentru lupta impotriva alcoolismului, care a avut loc la resedinta sa de la Soci, pe malul Marii Negre.
Publicitatea pentru bauturile alcoolice a fost “redusa semnificativ, iar conducerea in stare de ebrietate este pasibila de sanctiuni mai severe, dar, din pacate, nu este posibil sa vorbim de schimbari calitative”, a spus presedintele rus. “Cu toata sinceritatea, cred ca nu a existat nicio schimbare. Rezultatul este nul”, a adaugat Medvedev, subliniind ca problema consumului de bauturi alcoolice este din ce in ce mai acuta in tara. “Sincer, alcoolismul este un flagel national in tara noastra”, a spus seful statului, bazandu-se pe statisticile Ministerului rus al Sanatatii si Dezvoltarii Sociale, potrivit carora consumul anual pe cap de locuitor in Rusia este de 18 litri de alcool pur.