Nu mai putin de 17.989 de calatori fraudulosi au fost prinsi in urma controalelor efectuate in mijloacele de transport in comun de la inceputul anului si pana in prezent. Dintre acestia, unui numar de 8.401 de persoane li s-au intocmit procese verbale. De asemenea, in cazul altor 9.588 de persoane, au fost inregistrate chitante si declaratii, acestea neputandu-se concretiza in amenzi deoarece multi calatori nu pot fi identificati fara ajutorul organelor abilitate – politie si jandarmerie. Celor prinsi fara bilet si care nu au bani sa achite amenda in valoare de 30 lei pe loc in mijloacele de transport, le sunt intocmite procese verbale de contraventie care trebuie achitate la Administratia Financiara sau la Primaria de care apartin, aceste sume constituindu-se venit la bugetul statului. Amenzile se platesc la trezorerie, iar valoarea acestora porneste de la 250 lei si poate ajunge la 2.500 lei, insa daca se achita in 48 de ore, valoarea maxima va fi de 125 lei.
Pretul uni bilet R.A.T.P. este in valoare de 1,2 lei, iar un abonament lunar pentru un traseu costa 30 lei. Un abonament de pe doua trasee costa 60 lei, iar pentru toate traseele – 100 de lei. Un abonament saptamanal pentru un traseu costa 7,5 lei, pentru doua – 15 lei, iar pentru toate traseele – 25 lei. Elevii si studentii de la forma de invatamant de stat beneficiaza de o reducere de 50 la suta pentru abonamentele lunare. De asemenea, beneficiaza de un abonament cu reducere in valoare de 15 lei donatorii de sange, iar pretul unui abonament pe o zi pentru toate traseele este 5 lei.
Viata controlorilor nu este chiar usoara, nu odata ei fiind atacati de calatori furiosi prinsi calatorind fara bilet. In urma unor agresiuni, au existat controlori care au suferit leziuni grave. De exemplu, un calator fraudulos al traseului 101 a vrut sa intimideze echipa de control, amenintand pe unul dintre controlori cu un pistol cu aer comprimat. Un alt calator fraudulos a reactionat violent fata de echipa de control, pulverizand asupra acesteia gaz lacrimogen dintr-un spray. In urma acestui incident, atat controlorul cat si vatmanul au suferit iritatii la nivelul fetei si al ochilor precum si stari de lesin.
Anemary GRIGORE