Subventionarea facturii la incalzire – exclusa pentru cei cu venituri mai mari de 425 lei
Plafonul maxim de venituri pe membru de familie luat in calcul de Guvern pentru subventionarea facturii de incalzire a locuintei a fost semnificativ redus, conform unei ordonante de urgenta, comparativ cu limitele de venituri din anii trecuti, din categoria beneficiarilor fiind astfel excluse persoanele cu un venit mai mare de 425 lei.
Guvernul a anuntat, la sfarsitul unei recente sedinte, ca factura la incalzirea locuintei va fi subventionata pe perioada iernii in proportie de 90% la un venit de pana la 155 lei pe membru de familie si cu pana la 40% pentru un venit pe membru de familie cuprins intre 355 si 425 lei. Pana in prezent, legislatia a permis insa ca de subventionarea facturii sa beneficieze, in proportii cuprinse intre 20% si, respectiv 10%, si persoanele cu un venit net mediu lunar pe membru de familie de pana la 440 lei si, respectiv, pana la 500 lei.
Pentru aceasta iarna, Guvernul a redus plafonul maxim acceptat pentru acordarea de ajutoare de incalzire si in cazul persoanelor care folosesc gaze naturale, lemne, carbuni, combustibili petrolieri. Astfel, limita maxima a venitului net mediu lunar pe membru de familie luat in calcul pentru acordarea de ajutoare la incalzirea locuintei cu gaze naturale a fost stabilita tot la 425 lei, in conditiile in care, pana in prezent, limita maxima a fost de 615 lei.
In cazul persoanelor care incalzesc locuinta cu lemne, carbuni sau combustibili petrolieri, limita maxima a venitului acceptat pentru acordarea de ajutoare a fost stabilita de asemenea la 425 lei, fata de 615 lei pana in prezent.
Guvernul justifica reducerea plafoanelor prin faptul ca, in conditiile actuale determinate de criza economica si de imposibilitatea sustinerii din bugetul actual a tuturor formelor de protectie sociala, este necesara reanalizarea conditiilor de eligibilitate, care sa conduca la “eficientizarea sistemului” si la restrangerea numarului de beneficiari ai prestatiilor sociale, inclusiv ai ajutoarelor pentru incalzirea locuintei.