Interviu cu generalul Filip Teodorescu, presedinte al Asociatiei Cadrelor Militare in Rezerva si in Retragere din SRI si fost loctiitor al sefului Directiei contraspionaj din Departamentul Securitatii Statului, pe vremea comunismului
– Ce considerati dumneavoastra ca s-a intamplat in Romania, in decembrie 1989 ?
- Eu am spus si in cartea pe care am scris-o in urma cu 18 ani ( n.n – „Un risc asumat”): nu am nimic cu cei care se cred revolutionari si e firesc sa se creada asa. Nu vorbesc despre cei care au fost pusi pe capatuiala, ci de cei sinceri. La Timisoara, eu zic ca incepand cu 19 decembrie au iesit oamenii care intr-adevar erau nemultumiti de regim. Nu cei care au spart si au dat cu parul in militari. Ei nu au fost revolutionari, au fost huligani. Sunt din categoria celor care au fost cumparati si trimisi inapoi si faceau parte din scursura societatii romanesti. Asta este o realitate.
- Cumparati de catre cine ?
- De cei care aveau misiunea de a-i folosi pentru rasturnarea regimurilor din Europa de Est: serviciile de informatii. Ca ofiteri de informatii, noi privim foarte lucid toate lucrurile astea. Nu tratam afectiv problema.
- Daca nu a fost o revolutie, ce a fost ?
- Eu am spus si la proces. A fost o lovitura de stat militara, organizata de serviciile de informatii straine. Ca orice servicii de informatii straine aveau aici suficienti informatori, agenti tradatori, pentru noi.
- Din ce tari erau serviciile de informatii ?
- Din Rusia, din tarile occidentale. Ungaria a fost capacitata avand in vedere interesul ei major vizavi de Romania, cu pretentii teritoriale. Serbia s-a lipit de occidentali crezand ca o sa scape, dar dupa 10 ani, occidentalii au rezolvat-o si cu Serbia.
- In ce masura a existat si un amestec din interiorul tarii ?
– In interior au fost cei care actionau pentru cei de afara. Si Brucan, si Militaru, care au actionat dirijati din afara, caci nu se face nimic intamplator.
„Nu ma intereseaza si nu m-a interesat ce regim politic este”
- Ati declarat ca inainte de izbucnirea revolutiei au fost trimise in Romania mai multe grupuri de persoane din strainatate care au avut menirea sa genereze un conflict care sa aiba ca finalitate caderea comunismului. Cine erau ele ?
- Erau romani, deoarece toti vorbeau romaneste, ca sa se amestece printre oameni si sa nu fie recunoscuti. Ei au fost instruiti si apoi trimisi aici. Am pus problema si in proces: cum sa stie revolutionarul cum sa opreasca un tanc? Totusi, au stiut sa ii infunde teava de esapament. Fumul a intrat inauntru, cei care erau acolo au iesit, ca sa nu se asfixieze, iar ei le-au dat cu toporul in cap. Care revolutionar a facut treaba asta? Ce este asa de greu de inteles? Dar atunci nu au vrut nici cei care au facut ancheta, de la Procuratura, sa ia lucrurile exact cum au fost, ei au jucat un rol – din pacate absolut negativ – si nici pe departe nu au tinut cu interesele Romaniei. Eu am spus ca nu ma intereseaza regimul. Nu ma intereseaza ce regim politic este si nu m-a interesat nici in trecut. In serviciul de informatii, actionezi in virtutea unei legi, adoptata de politic si tot ei ( n.n-politicienii) sunt beneficiarii serviciului de informatii.
- In ce context a fost luata decizia de catre serviciile de informatii de a rasturna regimul lui Ceausescu ?
- In contextul luptei de 60-70 de ani intre capitalism si comunism. O perioada, comunismul a castigat teren si s-a extins, apoi a fost invers. Dar asta nu inseamna ca s-au impacat ceilalti cu gandul ca au pierdut, ci au actionat in permanenta. Nu a fost o pauza. In 1989, comunismul isi pierduse din vigoare, se perimase. A mers ce a mers, dar s-a terminat. Era o ideologie utopica. Mereu a fost o lupta intre capitalism si comunism, iar in ‘89 au gasit si terenul prielnic pentru rasturnarea regimului. Toata lumea – nu numai din Romania – se saturase de comunism, si de „succesele” comunismului si socialismului si atunci sigur ca a fost usor. Am mai spus ca nu exista nimic spontan pe lumea asta ! Poate doar in natura.
„Serviciile secrete nu au tras nici macar cu o prastie”
- Cine trebuie sa plateasca pentru ceea ce s-a intamplat in 1989, pentru cei care au murit atunci ?
- Nimeni nu trebuie sa mai plateasca. La ce ajuta ? Nu ajuta la nimic. Cei care au facut toate treburile astea au dirijat toata vina spre noi, cei care am facut parte din serviciile secrete romanesti, ceea ce era total nesustinut de nimic, de nicio proba. S-a spus ca trebuie sa fi existat macar unul care a iesit si a tras macar cu un pistolet. Am spus ca nici macar cu o prastie nu s-a tras, nici macar cu un briceag nu a iesit, caci nu asta e rostul unui serviciu secret de informatii. El nu are ce sa caute in strada.
- Ati afirmat ca in perioada decembrie 1989 – martie 1990 nu au existat servicii secrete – iar asta a fost o greseala, cu urmari catastrofale pentru Romania. La ce urmari v-ati referit ?
– Da, s-au deschis granitele, s-au furat valori culturale romanesti, arhive. A fost un dezastru. Ar trebui trasi la raspundere cei care au luat asemenea hotarari.
– Pana la urma este sau nu este important un serviciu care actioneaza pentru securitatea statului ?
– Deosebit de important. Un membru al unui serviciu de informatii este intr-o lupta permanenta. Si ajungi sa fii in lupta si dupa ce iesi din sistem.
Ana-Maria MAXIM