Dupa succesul din Cupa Romaniei, Astra a fost readusa cu „picioarele pe pamant” de Ceahlaul Piatra Neamt, remiza, din ultima etapa, ducand formatia ploiesteana la un ingrijorator minus 5 in clasamentul adevarului, mai ales ca jocurile de pe teren propriu pe care le mai are de jucat echipa lui Nicolo Napoli sunt foarte dificile, in compania echipelor Steaua si Dinamo ! A fost un meci de cosmar pentru ploiesteni, care au fost egalati pe final de joc, ultimele zece minute din partida cu Ceahlaul aducand si patru suspendari pentru deplasarea de la Cluj: Ganea, Djokic, Munteanu si Oprsal.
Italianul Nicolo Napoli nu are nicio „problema” in a alcatui lotul cu care face deplasarea la Cluj, pentru simplul motiv ca toti jucatorii apti medical si nesuspendati au fost inclusi in lot, ca sa se faca numarul de 18 fotbalisti care trebuie trecut pe raportul de joc. Mai mult, pentru a ajunge la 18, Napoli il poate lua si pe Stan, nevindecat complet dupa o accidentare la genunchi, dar fiind un loc liber…
Din cauza numeroaselor suspendari, italianul trebuie sa faca unele modificari in echipa. Astfel, in poarta Astrei va reveni eroul din Cupa, Bogdan Miron, iar rezerva sa va fi debutantul Popa, dupa ce Cristi Munteanu a primit al patrulea avertisment si va fi suspendat la acest joc.
Cel mai stabil compartiment al italianului de pe banca Astrei, Nicolo Napoli – linia de fundasi – care a avut aceeasi alcatuire in 90 % dintre partidele din campionat, va suferi o modificare importanta, fundasul la marcaj de picior stand, Radek Oprsal fiind si el suspendat pentru al patrulea avertisment incasat. Napoli are doua solutii, anume titularizarea lui Vlaicu, fundas care sa faca un cuplu cu capitanul Rohat (asa cum s-a intamplat saptamana trecuta, in Cupa), sau, o varianta mai putin probabila, sa-l foloseasca pe Sandu, langa Rohat.
In linia de mijloc, se va apela la aceeasi distributie, cu Stratila, Gheorghe, Takayuki si Paulinho, problemele aparand in linia de atac, unde cei mai buni doi marcatori ai echipei, Ganea si Djokic, sunt suspendati. Fotbalistii care au dat jumatate dintre golurile Astrei in acest campionat au fost eliminati runda trecuta, astfel ca argentinianului Miranda trebuie sa i se caute o alta „pereche” cel putin doua meciuri, Georgian Paun este preferat probabil lui Gafita, care devine astfel singura rezerva ce poate juca in avanposturi ! Nu este exclusa nicio incercare din partea lui Napoli de regandire a sistemului tactic, prin renuntarea la un atacant si introducerea unui al cincilea mijlocas, care ar putea fi Hatchi, si astfel cei doi mijlocasi de banda, Stratila si Paulinho, sa primeasca „sarcini” ceva mai ofensive.
Sunt probleme pentru Astra la completarea raportului de joc, la acest meci de la Cluj, practic, Napoli avand la dispozitie doar cateva rezerve: fundasul central Valdez, fundasul de picior stang Sandu, Hatchi, pentru mijlocas central, Vadrariu, debutant, pentru banda stanga, si Gafita, pentru atacant, practic, a sasea rezerva, pentru jucator de camp, lipsind, in conditiile in care Stan nu pare sa-si revina dupa operatia la ligamentele genunchiului! O banca foarte „subtire” ,cu putine solutii viabile, meciul de la Cluj anuntandu-se unul foarte dificil pentru ploiesteni.
Astra este „in cadere” la capitolul „incredere”, dupa un meci cu Ceahlaul in care fotbalistii sai au vrut sa dea totul, impulsionati si de prima foarte mare,de peste 3000 de euro pe care s-a jucat. Tocmai pentru a reface moralul jucatorilor, Napoli a dat liber echipei, de sambata seara, dupa meci, pana marti dupa-amiaza.
Astra este una dintre echipele care joaca slab in deplasare,de unde nu a luat decat doua puncte in acest campionat, curios fiind insa ca aceste puncte sunt obtinute pe terenul unor echipe puternice, FC Brasov si FC Timisoara: doua remize albe, 0-0. Este insa greu de crezut ca ploiestenii pot scapa fara gol primit si,de cate ori au luat gol, „afara”, au si pierdut. Drepturile financiare sunt la zi, prima poate depasi 1000 de euro, pentru un succes, dar nu motivatia financiara este decisiva la acest meci. Jucatorii pot acuza socul ultimelor evenimente, dupa meciul cu Ceahlaul, clubul totalizand amenzi din partea LPF de 7500 de ron si 11 etape de suspendare (3 Ganea, 2 Djokic si 6 directorul sportiv al echipei, Costel Lazar).
Antrenorul Nicolo Napoli are parte de un nou moment delicat, din cauza evenimentelor din ultimele minute ale jocului cu Ceahlaul, care au transformat Astra dintr-o echipa care era pe cale sa incheie o saptamana perfecta,intr-o formatie „suparata”, la propriu si la figurat.
Ultima saptamana a adus si despartirea de unul dintre secunzii lui Napoli, antrenorul Emil Ursu fiind concediat,astfel ca staff-ul italianului a ramas compus din Marius Parciu (traducatorul si „consilierul” sau), Enrico Bussolin (preparator fizic) si Gheorghe Nitu- antrenor cu portarii. Cum nici situatia clujenilor nu este cea mai fericita, dupa esecul din Europa League, unul frustrant, din ultimele secunde ale jocului de joi seara, pierdut cu 3-2 in fata cehilor de la Sparta, ploiestenii pot profita de perioada nefasta a fostei campioane, dar,oricum, deplasarea la echipa din orasul de pe Dealul Feleacului este una foarte grea, la propriu si la figurat!
Astra a plecat de ieri spre Targu Mures, iar astazi va porni tot cu autocarul spre Cluj, unde se va ramane in noaptea de sambata spre duminica.
Marian DIMA