Aproape fiecare al zecelea pamantean experimenteaza regulat o fobie care-i da fori.
Pot fi experiente banale pentru cei mai multi dintre noi, insa pentru altii si simpla lor pronuntare reprezinta adevarate cosmare. Live Science a facut un clasament al fricilor de care unii dintre noi nu pot nicicum scapa.
Dentistul
Aproape 20% dintre americani, de exemplu, se feresc sa treaca prin cabinetele de stomatologie din motive de anxietate sau frica. Cauzele sunt multiple: simpla repulsie la vederea unui scaun de dentist, o experienta nefericita in trecut, frica de injectie sau sentimentul neputintei.
Cainii
Cinofobia – frica extrema de caini – nu tine adesea de dimensiunea patrupedului. Potrivit psihologilor, aceasta frica este capatata dupa ce persoanele in cauza au fost muscate de un caine sau au asistat la un caz in care altcineva a patit asa ceva.
Zborul
25 de milioane de oameni ar face orice numai sa nu urce intr-un avion. Teama este graduala, de la mici angoase invinse in cele din urma, pana la adevarate atacuri de panica, incadrate la aviofobie. Cauzele pentru acest comportament sunt, de regula, doua: frica unei prabusiri sau claustrofobia, care poate antrena chiar si atacuri de panica. Cu toate acestea, sansele unui accident aviatic de-a lungul unei vieti sunt 1 la 20.000 fata de 1 la 100 in cazul automobilelor.
Tunetele si fulgerele
De frica fenomenelor fizice asociate furtunilor unii oameni ajung sa se mute in zone cu climat mai prietenos. 73% dintre americani se infricoseaza atunci cand vremea devine agitata. Multi dintre cei carora le intra frica in oase in astfel de momente nu au insa curajul sa-si recunoasca aceasta slabiciune.
Intunericul
Aceasta teama e specifica, cu precadere, copiilor, care ajung sa dezvolte un intreg univers in jurul baubaului. Hoti care se ivesc din bezna, rapitori sau necunoscuti iesiti din dulap ca sa le fure jucariile sunt doar cateva exemple care ii impietresc pe cei mici in varful patului. Netratata, nictofobia poate ramane o problema chiar si la varsta adulta.
Inaltimi
Intre 3 si 5% dintre oameni sufera de acrofobie, altfel spus au frica sa priveasca in gol de la inaltime. Potrivit unor studii recente, pentru acrofobici cladirile par mai inalte cu pana la 12 metri atunci cand se afla in varful lor.
Ceilalti oameni
Frica de a vorbi in public este resimtita de milioane de oameni, spune Institutul American de Sanatate Mintala. Aceasta teama se poate agrava, fiind resimtita uneori si in alte contexte precum mancatul sau bautul de fata cu alti oameni decat cei din propria familie.
Paienjenii si serpii
Femeile sunt de patru ori mai predispuse decat barbatii la arahnofobie. Statistica poate avea o explicatie evolutionista, speculeaza anumiti oameni de stiinta: femeile dadeau peste astfel de vietati destul de des in momentul in care adunau mancare, iar reculul in fata lor le proteja atat pe ele, cat si pe copii. Barbatii trebuiau, in schimb, sa-si asume mai frecvent diverse riscuri in activitatile de vanatoare.