Unii trec pe langa el ignorandu-l, altii se mira ca mai exista, inca, un astfel loc, la Ploiesti. Atelierul de reparatii de instrumente muzicale din centrul municipiului – cu o traditie de patruzeci de ani – este cunoscut si cautat de muzicieni din judet, dar si din alte zone ale tarii. Totusi, daca odinioara comenzile erau numeroase si mai veneau aici si tineri care voiau sa invete meserie, odata cu Revolutia situatia s-a schimbat.
Seful atelierului este Ion Militaru ( in foto ) – mai cunoscut de clienti sub numele de Tica Militaru – si lucreaza aici inca de la infiintarea unitatii, ce apartine de Societatea Cooperativa Mestesugareasca “Util Mod” Ploiesti. Atelierul exista de vreo 40 de ani, dar numai de 10 ani isi are sediul in centrul municipiului. Unitatea are clienti din oras, dar si din alte judete, fiind printre putinele ramase in Romania. Instrumentistii de la Filarmonica “Paul Constantinescu”, cei de la orchestra Consiliului Judetean, elevi de la Liceul de Arta, dar si cantareti amatori sau membri ai unor formatii de lautari apeleaza la meseriasii ploiesteni cand instrumentele lor necesita reparatii. Unii sunt clienti de 40 de ani. In atatea decenii de munca, Ion Militaru a cunoscut mai toti instrumentistii prahoveni, dar si pe cei din alte judete. A avut ocazia sa-l cunoasca si pe Gheorghe Zamfir, prin intermediul unor muzicieni, iar un afis de la un concert de-al sau este pus la loc de cinste in atelier.
Inainte de 1989, unitatea primea mai multe comenzi decat astazi, avand in vedere ca si cei care cantau in orchestre si formatii artistice – multe apartinand unor intreprinderi – erau mai numerosi, dupa cum ne povestea Ion Militaru. In prezent, si meseria pare a fi pe cale de disparitie. Daca inainte de Revolutie lucrau aici sase-sapte persoane, acum doar doua mai repara instrumente in cadrul unitatii, iar de multa vreme nu au mai intrat pe usa atelierului nici tineri care doresc sa devina ucenici. “Cunosc meseria asta de la tatal meu, care a lucrat in Ploiesti, dar si la tara. Am format si meseriasi, inainte de 1990. Dupa Revolutie, nu am mai fost solicitat sa instruiesc pe cineva”, ne-a mai spus seful atelierului. Pentru a repara instrumente este nevoie de rabdare, minutiozitate si, nu in ultimul rand, de ureche muzicala – extrem de importanta cand trebuie acordate instrumentele, ne-a marturisit acesta. In prezent, cele mai multe solicitari pe care le primeste vizeaza reparatii de acordeoane – atat dintre cele vechi de zeci de ani, cat si dintre cele noi – dar si chitari, viori, mandoline etc. Reparatia unui acordeon costa intre 100 de lei si 400 de lei, a unei chitari – intre 10 lei si 500 de lei, in functie de complexitatea lucrarii. “In atelier se pot repara orice fel de instrumente, chiar si saxofoane. Ne ocupam mai putin de orgi electronice – la acestea rezolvam doar problemele de natura mecanica. Nici pentru piane nu avem specialist, in cazul acestora putem interveni doar in anumite situatii”, ne spunea Ion Militaru.
Ana-Maria MAXIM