Fazele Lunii influenteaza frecventa crizelor de epilepsie

Frecventa crizelor convulsive care ii afecteaza pe bolnavii de epilepsie scade in momentul in care Luna este in fazele de crestere, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii britanici.
Superstitiile legate de influenta Lunii asupra creierului – si mai ales asupra celor care sufera de epilepsie – circula de secole, dar un studiu dat recent publicitatii a validat stiintific unele dintre aceste credinte populare.
Cercetatorii au monitorizat frecventa convulsiilor epileptice la o unitate medicala speciala unde erau tratati bolnavii de epilepsie si au comparat incidenta acestora cu fazele Lunii. Rezultatele au indicat ca, in fazele luminoase ale ciclului lunar, crizele epileptice sunt mai rare.
“Aceste descoperiri arata ca episoadele convulsive sunt mai putin frecvente in noptile luminoase”, a spus Sallie Baxendale, de la Institutul de Neurologie al Universitatii din Londra.
Expertii cred ca efectul ar putea fi provocat de hormonul melatonina, care este secretat numai noaptea si la intuneric si care ar fi implicat in declansarea crizelor epileptice.
Epilepsia este o tulburare neurologica comuna, care este provocata de niste factori ce interfereaza cu impulsurile electrice la nivelul creierului. Astfel, sistemul nervos produce descarcari electrice bruste, excesive si dezorganizate, care duc la aparitia convulsiilor.