Ploiestenii care au venitul egal sau mai mic decat venitul minim garantat pot solicita ajutor de urgenta de la Administratia Serviciilor Sociale Comunitare Ploiesti, cu sediul in strada Postei, nr. 6. Acesta se poate acorda o singura data pe an, in vederea depasirii unei stari de necesitate sau a unei situatii deosebite, de criza, in care se afla, la un moment dat, o persoana singura sau o familie.
De la inceputul anului si pana in prezent, au primit ajutor de urgenta 228 de persoane. Acestea au beneficiat de cate 200 de lei, bani necesari pentru a-si procura medicamente, pentru unele interventii medicale, ca urmare a decesului unui persoane beneficiare de venit minim garantat, precum si in cazul decesului unei persoane cu handicap, care nu a fost salariata sau pensionata. Pentru a beneficia de ajutorul de urgenta, o persoana trebuie sa prezinte pe langa cerere, dupa caz, retete medicale, certificat medical sau certificat de deces. De asemenea, ploiestenii pot solicita ajutorul de urgenta si in cazul in care se afla in situatii de necesitate provocate de calamitati naturale, incendii s.a. „In cazul calamitatilor naturale sau al incendiilor, de exemplu, ajutorul de urgenta poate fi mai mare de 200 de lei, in functie de gravitate. Cereri pentru ajutoare de urgenta primim destul de des, iar dupa ce o cerere este depusa de catre o persoana, timp de o luna, facem ancheta sociala pentru a ne asigura daca solicitantul indeplineste sau nu conditiile prevazute de lege. Au mai fost cazuri in care unele persoane nu au indeplinit cerintele si, astfel, nu au primit nimic. Totusi, daca indeplinesc conditiile, prin dispozitia primarului, acordam ajutorul de urgenta. Din fericire, pana in prezent am onorat toate cererile venite din partea ploiestenilor”, ne-a precizat Doina Capuz, directorul Administratiei Serviciilor Sociale Comunitare Ploiesti.
Majoritatea celor care solicita ajutorul de urgenta sunt pensionari, in special persoane singure, care nu au nici rude si nici copii care ar putea sa ii ajute, precum si familii care au multi copii si care o duc foarte greu din punct de vedere financiar.
Anemary GRIGORE