In cursul zilelor de 14 si 15 ianuarie, politistii au desfasurat o ampla actiune pe mai multe drumuri nationale, judetene si pe autostrada A1, pentru depistarea conducatorilor auto care efectueaza tranport de persoane fara respectarea legislatiei rutiere si a regulilor de tarifare.

Analiza evenimentelor rutiere in care au fost implicate cu vinovatie autovehicule destinate transportului public de persoane, in regim maxi-taxi, a relevat faptul ca, in cursul anului 2009 au fost inregistrate 118 accidente rutiere, soldate cu decesul a 44 de persoane si ranirea grava a unui numar de 125 persoane.
S-a constatat ca, desi in anul 2009 numarul accidentelor a scazut comparativ cu anul precedent, gradul de victimizare a persoanelor implicate a crescut cu aproximativ 92%, inregistrandu-se cu 21 de persoane decedate mai mult decat in anul 2008.

In acest sens, pentru preintampinarea unor asemenea situatii, politistii au o actiune care a vizat impunerea unui climat de ordine si disciplina in randul conducatorilor de autovehicule cu destinatie transport public de persoane, in regim maxi-taxi.

Au fost aplicate 29 de sanctiuni contraventionale. Patru conducatori auto au fost sanctionati pentru neindeplinirea obligatiei de a elibera legitimatii de calatorie, 12 amenzi au fost aplicate pentru neutilizarea centurilor de siguranta cu care sunt dotate autovehiculele de transport persoane si sase pentru utilizarea telefonului mobil, fara a folosi dispozitiv de tip ,,maini libere”. Totodata, a fost retinut un certificat de inmatriculare ca urmare a neachitarii tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale (rovineta).

Dintre contraventiile constatate trebuie mentionate cele cinci care privesc transportul mai multor persoane decat numarul de locuri cu care este prevazut autovehiculul si una pentru efectuarea virajului la stanga peste marcajul continuu.

De asemenea, politistii au constatat savarsirea a patru infractiuni privind efectuarea transporului rutier public de persoane fara licenta de traseu, prevazute de art. 281 din Codul Penal.

Activitatile organizate au vizat urmatoarele trasee de calatorie: DN 2 (Bucuresti – Urziceni – Buzau – Focsani si retur), DN 1 (Ploiesti – Sinaia – Brasov si retur), DN 1A (Ploiesti – Valenii de Munte – Brasov si retur), DN 7, DN 71 (Bucuresti – Targoviste si retur), A 1 si DJ 601 (Bucuresti – Bolintin Vale si retur).