Zăpada din această iarnă le-a dat de furcă ploieştenilor atât pe străzi, în trafic, cât şi în propriile case, potrivit unor semnale primite la redacţie! Unii locatari ploieşteni s-au trezit cu pereţii uzi, cu mucegai, în special cei care locuiesc la ultimele etaje ale blocurilor, din cauza zăpezii de pe acoperişuri. Asta pentru că acestea erau deteriorate, iar atunci când zăpada s-a topit apa a pătruns în pereţi. „Nu am observat nimic pe pereţi în zilele în care a nins însă, atunci când zăpada a început să se topească, pereţii s-au udat şi a apărut mucegaiul. Având în vedere că stau la ultimul etaj, este şi destul de frig şi nu se usucă. Deşi nu a mai nins de câteva săptămâni, iar eu ţin caloriferele la maximum, pereţii casei mele sunt în continuare uzi şi mereu apare mucegai, deşi eu îl şterg permanent. Mi-e groază, mai ales că la televizor au anunţat că vor fi din nou ninsori şi stau cu teama că udătura se va extinde. De exemplu, recent am fost plecată la sora mea la ţară şi am reglat repartitoarele caloriferelor la o presiune mai mică pentru a plăti mai puţin la întreţinere din moment ce oricum nu eram acasă. Când m-am întors, m-am îngrozit de cum arătau pereţii locuinţei mele. De exemplu, în dormitor se udase jumătate dintr-un perete. Acum s-a mai uscat, însă nu definitiv. Să nu mai vorbesc despre faptul că a rămas pătat şi trebuie să văruiesc. Sper să se rezolve problema acoperişului, am vorbit şi la administraţie despre asta şi mi s-a spus că vor lua măsuri”, ne-a precizat Maria A., un locatar al unui bloc din centrul Ploieştiului.
“Am auzit-o pe vecina mea de la etajul patru de problemele pe care le are cu pereţii casei, însă nu credeam că va ajunge udătura şi la mine, la etajul trei. Nu este la fel de grav ca în cazul celor de la ultimul etaj, însă oricum pereţii arată destul de rău. Asta ne mai lipsea! În primăvară va trebui să văruiesc din nou, deşi abia am făcut acest lucru toamna trecută. Am zis să am şi eu curat de Sărbători şi chiar în preajma Revelionului au început pereţii să se ude. Sperăm să se rezolve problema acoperişului şi să ni se usuce pereţii”, ne-a precizat M. Petre, un alt locatar.
“Am probleme atât cu pereţii din dormitor, cât şi cu cei din sufragerie şi bucătărie. Arată groaznic. Sunt plini de mucegai, eu îi şterg şi apare iar. Nu ştiu ce să mă mai fac. Sperăm să se rezolve problema cu acoperişul, pentru ca măcar iarna viitoare să nu mai avem astfel de probleme”, ne-a precizat Marian Nistor, un alt locatar.
Am stat de vorbă şi cu reprezentanţi ai asociaţiei de proprietari în cauză care ne-au precizat: „Zilele trecute am reparat acoperişul şi sperăm să nu mai apară probleme. Din păcate, locatarii de la etajele patru şi trei ale blocului au avut de suferit. Aceasta din cauza faptului că acoperişul a fost deteriorat, iar zăpada s-a topit, afectând pereţii locuinţelor de la ultimele două etaje, problemă care nu a apărut deloc în timpul ploilor din toamna trecută. Nu am ştiut că acoperişul este deteriorat. Oricum, intenţionăm ca în primăvara acestui an să schimbăm total acoperişul, astfel că locatarii trebuie să stea liniştiţi deoarece iarna viitoare nu se vor mai întâlni cu o astfel de problemă”.
Există şi alte asociaţii de proprietari care s-au confruntat la rândul lor, în anii trecuţi, cu astfel de situaţii. Din fericire, locatarii s-au gospodărit şi au scăpat în această iarnă de o asemenea problemă. “S-au întâmplat şi la noi, în anii trecuţi, câteva astfel de situaţii. Din fericire, locatarii ne-au susţinut şi au pus bani pentru reparaţii, deoarece am auzit cazuri în care reprezentanţii unor asociaţii au fost nevoiţi să îi implore pe unii locatari să plătească, aceştia refuzând pe motiv că stau la parter sau la etajele unu sau doi. Ideea este că acoperişul îi protejează şi pe aceştia, nu numai pe cei de la ultimele etaje”, ne-a precizat C.C., administrator al unui bloc ploieştean.
“Locatarii care trec prin astfel de situaţii trebuie să anunţe preşedintele asociaţiei de proprietari, aceasta din urmă fiind cea care trebuie să ia măsuri pentru remedierea problemelor acoperişului. Costurile reparaţiilor sunt suportate însă de locatarii blocului în cauză, în funcţie de suprafaţa locuinţei”, ne-a precizat Ion Stan, directorul Uniunii Asociaţiilor de Proprietari.
Anemary GRIGORE