Deputat in Colegiul 1 Valea Prahovei, Cristian Burlacu este de parere ca Pelesul nu poate fi instrainat. Prin intermediul unei declaratii politice sustinute, ieri, in fata colegilor parlamentari, deputatul Cristian Burlacu a tinut sa-ti exprime ingrijorarea fata de decizia Casei Regale de a scoate la vanzare Castelul Peles. “Toti romanii stiu ca Sinaia este un loc unic in Romania, fara egal in frumusetea locurilor si a oamenilor – a subliniat parlamentarul. Dar, sintagma <>, devenita truism, nu se refera doar la faptul ca multi si-au petrecut sau isi petrec vacantele in acest oras ci, mai ales, la realitatea ca, aici, s-au luat, de multe ori, decizii importante pentru tara, uneori in ceasuri de cumpana. Se intampla asta chiar si atunci cand Pelesul confiscat devenise loc de taina. Am aflat ca, pentru moment, Ministerul Culturii ar fi adoptat o solutie de avarie: prelungirea contractului de inchiriere si pentru 2010. Ar fi bine, insa, ca Ministerul Culturii si Guvernul sa foloseasca acest ragaz pentru identificarea resurselor de a pastra Muzeul Peles, cu atat mai mult cu cat statul are drept de preemptiune pentru achizitionare.” Mentionand ca a auzit ca s-a cerut, poate cu buna-credinta, un Teledon pentru Peles, deputatul Cristian Burlacu este de parere ca “ar fi sub demnitatea sinaienilor si a romanilor, in general, ca in mileniul trei, un giuvaer ca Pelesul sa devina obiect de colecta publica, ori sa fie lasat in seama unor alesi care incearca sa stoarca voturi cu orice pret, cu orice risc, in orice chip. “
Fiind convins ca Guvernul va interveni la timp “pentru ca valorile materiale de patrimoniu ale orasului Sinaia sa nu se piarda”, parlamentarul democrat-liberal considera ca sunt necesare o expertizare si o evaluare corecta a Castelui Peles, pentru ca statul roman sa poata face o plata justa, pentru ca, apoi, intregul domeniu, care va trebui restaurat, sa fie redat turismului si patrimoniului cultural romanesc.
Pe tema Castelului Peles, deputatul prahovean i-a adresat, recent, o intrebare, si ministrului Culturii, caruia i-a solicitat sa intervina in gasirea unei solutii, astfel incat Castelul Peles sa nu fie instrainat.
N.DUMITRESCU