Merele: previn cancerul si bolile de inima

“Un mar pe zi te fereste de doctori, mai ales daca il consumi cu coaja”, sustin cercetatorii. Acest fruct este plin de antioxidanti puternici – quercetina si catechine – care protejeaza celulele de actiunea radicalilor liberi. Astfel riscul de a face cancer si de a suferi de afectiuni cardiovasculare este diminuat semnificativ.
Studiile efectuate arata ca in coaja marului se gasesc de 5 ori mai multi polifenoli decat in miez.
Merele sunt foarte bogate in fibre (cam de doua ori mai multe fibre decat in alte fructe obisnuite, precum piersici, struguri si grepfrut) care te scapa de senzatia de balonare.

Afinele: previn problemele de vedere, cancerul si diabetul

Superstaruri in procesul de anti-imbatranire a pielii, afinele sunt pline de antioxidanti – in special, antocianine – care imbunatatesc vederea si ajuta creierul sa functioneze normal. De asemenea, ofera protectie impotriva maladiei Alzheimer, Parkinson, diabet si boli cardiovasculare. Alte studii au confirmat faptul ca afinele au cea mai puternica actiune anticancerigena dintre toate fructele.
Varza: previne cancerul si virusii

“Varza consumata de cel putin o data pe saptamana este deosebit de benefica pentru barbati, deoarece reduce riscul de aparitie a cancerului de colon cu pana la 66%. De asemenea, ea stimuleaza sistemul imunitar, ucide bacteriile si virusii, curata sangele”, afirma expertii. Daca preferati varza rosie veti beneficia si de puterea antocianinelor, cu efecte anticancerigene puternice.

Peste si ulei de peste: fara cancer, diabet, artrita si depresie

Un consum adecvat de peste va va ajuta sa preveniti bolile de inima, cancerul, maladia Alzheimer, diabetul si artrita. De asemenea, pestele mai gras ajuta in cazul depresiilor. Asociatia Americana a Inimii recomanda ca adultii sa consume cel putin doua portii de peste pe saptamana, in special somon, hering, sardine (care sunt cei mai sanatosi pentru inima, deoarece contin acizi grasi omega-3). Evita varietatile de peste care contin mercur (rechin, macrou, tilefish, tonul gras, pestele-spada). Bucatile de ton light din conserva sunt in regula.

Usturoiul: previne cancerul, racelile si infectiile

Studiile arata ca usturoiul scade nivelul colesterolului si al trigliceridelor, prevenind blocarea arterelor. “2-3 catei de usturoi consumati zilnic ajuta cardiacii sa reduca la jumatate numarul atacurilor de inima.
De asemenea, usturoiul se numara printre alimentele cele mai indicate in prevenirea cancerului. Daca este gatit ajuta la detoxifierea organismului (de mercurul din peste, de exemplu). Are efecte antibacteriene si antivirale, crescand rezistenta organismului la raceli si infectii. Daca nu suportati mirosul de usturoi care persista dupa consumul lui, mestecati o frunza proaspata de patrunjel si scapati de el!

Ciupercile: previn cancerul, infectiile virale si hipertensiunea

Folosite de secole in medicina, ciupercile au efecte puternice asupra sistemului imunitar. Ele previn si trateaza cancerul, infectiile virale, colesterolul ridicat si hipertensiunea. In Asia, ciupercile sunt folosite ca adjuvant in tratamentul cancerului, datorita capacitatii de a contracara efectele toxice ale chimioterapiei si ale radiatiilor.

Migdalele: previn bolile de inima si te ajuta sa slabesti

Sunt bogate in fibre si acizi mononesaturati, avand efecte benefice asupra nivelului de colesterol.
Potrivit Administratiei pentru Alimente si Medicamente (FDA) consumul a 42 de grame de oleaginoase poate reduce riscul bolilor cardiovasculare. Cu toate ca migdalele sunt relativ bogate in grasimi si calorii, studiile arata ca un consum adecvat de migdale te poate ajuta sa slabesti (cantitatea de proteine, fibre si grasimi mononesaturate dau senzatia de satietate, evitand mancatul in exces).