Grecia va primi un ajutor financiar de 20-25 miliarde de euro de la statele zonei euro

Ministerul Finantelor din Germania a pregatit un plan conform caruia statele membre din zona euro vor oferi Greciei ajutoare externe in valoare totala de 20-25 miliarde de euro.
Contributia fiecarei tari la pachetul de sprijin va fi calculata in functie de participatia detinuta la capitalul Bancii Centrale Europene, iar ajutorul va fi organizat sub forma de imprumuturi si garantii. Toate statele din zona euro vor contribui la program, iar Germania va acorda pe cont propriu 4-5 miliarde de euro, fonduri care urmeaza sa fie gestionate de banca de stat KfW. Ajutorul va fi conditionat de obiective fiscale stricte, de care depinde eliberarea transelor catre statul elen. Reprezentantii ministerului Finantelor din Grecia si ai Comisiei Europene au refuzat sa comenteze informatiile. Guvernul condus de cancelarul Angela Merkel a respins ferm pana acum orice tentativa de a promite ajutoare Greciei, in pofida temerilor ca problemele statului elen ar putea ameninta stabilitatea monedei euro. Oficialii germani considera, potrivit declaratiilor din ultimele zile, ca tratarea cu indulgenta a situatiei Atenei ar reduce presiunile asupra Greciei si alte state membre puternic indatorate si cu probleme in sistemul finantelor publice, precum Spania si Portugalia, de a-si reduce deficitele bugetare. In spatele usilor inchise insa, Berlinul a pregatit masuri de interventie daca un program de “bailout” devine inevitabil.

Printul Harry – scos de pe lista personalitatilor al caror deces intrerupe programul BBC

Cinci membri ai familiei regale britanice, printre care se numara si Printul Harry, au fost scosi de pe lista personalitatilor ale caror decese intrerup automat programul radiodifuzorului public britanic BBC, conform unui nou protocol al retelei.
Cei cinci membri ai familiei regale, si anume Printul Harry, Printesa Anne, Printii Andrew si Edward si Contesa de Wessex, erau anterior inclusi pe o lista speciala a BBC, denumita Category 2, care a fost desfiintata, conform unui nou protocol al postului. Conform protocolului anterior, cei inclusi pe lista beneficiau de o procedura speciala in caz de deces, care includea intreruprea programului si difuzarea unor documentare pregatite anterior. Dar, potrivit noului protocol, cei cinci au fost inclusi intr-o categorie cunoscuta drept “alte celebritati”. Astfel, decesele celor din aceasta categorie vor fi considerate drept “evenimente majore care beneficiaza de acoperire mediatica rapida si corespunzatoare”. De asemenea, in categoria desfiintata se mai regaseau si premierul britanic Gordon Brown, liderul opozitiei britanice David Cameron si presedintele SUA, Barack Obama. Pe noua lista se regasesc si Muhammad Ali, Lech Walesa, Bob Dylan, Camilla, ducesa de Cornwall, Arhiepiscopul de Canterbury, Papa, Dalai Lama, Margaret Thatcher, Nelson Mandela, Tony Blair, Nick Clegg, Sir John Major si Mihail Gorbaciov. Categoria 1, cea a elitelor, ramane neschimbata, pe aceasta lista fiind inclusi Regina Elisabeta, Ducele de Edinburgh, Printul Charles si Printul William.