* Un sprijin financiar se va acorda si celor care practica agricultura ecologica

Dintre cele aproximativ 945.000 de ferme de crestere a vacilor existente in Romania, numai 1200 au efective de peste 50 de animale, diferenta constituind-o taranii cu 1-10 vaci in propriile gospodarii, conform statisticii Ministerului Agriculturii. Cu alte cuvinte, eliminarea, din acest an, a unora dintre subventiile comunitare acordate agricultorilor, potrivit prevederilor din Tratatul de aderare a tarii noastre la Uniunea Europeana, va avea ca principal efect, spun specialistii, descurajarea micilor fermieri de a mai produce lapte livrat ca materie prima fabricilor de produse lactate. „Daca Executivul nu intervine rapid pentru a compensa, intr-un fel, subventiile eliminate, riscam sa ramanem doar cu acei crescatori de animale care au in grija una-doua vaci, in loc sa incurajam dezvoltarea fermelor de dimensiuni medii, cum se intampla in tarile occidentale”, a declarat presei, inca din decembrie trecut, Valentin Blanaru, presedintele Asociatiei Patronale din Industria Laptelui.

Decat deloc, e bine si mai tarziu

Pentru a-si da seama de iminenta acestui pericol si, in consecinta, de a decide ce masuri se impun a fi luate, reprezentantilor Ministerului Agriculturii le-au trebuit aproape trei luni. Caci abia zilele trecute, acestia au facut publica lansarea a doua noi scheme de sprijin financiar destinate, pe de o parte, crescatorilor de animale din zonele defavorizate, iar pe de alta parte, fermierilor care practica agricultura in sistem ecologic. Suma totala alocata, in acest an, este de 25.545.205 euro – din care 22.447.205 euro ar reprezinta subventia cuvenita producatorilor de lapte, iar 3.098.000 de euro – celor care realizeaza produse agricole ecologice. Potrivit reglementarilor UE, pentru fermierii detinatori de cota individuala de lapte, situati in zonele defavorizate, subventia primita va fi in functie de dimensiunea fermei de animale pe care o detin. Concret, in cazul fermelor de bovine, subventia va fi cuprinsa intre 800 de euro si 2.000 de euro, iar pentru ovine, ajutorul primit de agricultori va fi intre 500 de euro si 3.500 de euro, in functie de efectivele de animale.

170 de hectare de culturi ecologice, in Prahova

Asa cum aminteam, si fermierii care practica agricultura ecologica vor beneficia, in acest an, de o subventie in valoare totala de 3.090.000 de euro. Mai exact, pentru sectorul de productie vegetala acest ajutor financiar variaza intre 1.500 de euro – 4.500 de euro, in functie de suprafata fermei agricole. In cazul apicultorilor, subventia acordata va fi cuprinsa intre 750 de euro si 950 de euro, in functie de numarul familiilor de albine. Insa, pentru a beneficia de acesti bani, fermierii care practica agricultura ecologica trebuie sa indeplineasca o serie de conditii: sa fie inregistrati in Registrul electronic al operatorilor din agricultura ecologica; sa incheie un contract cu un organism de inspectie si certificare, aprobat de Ministerul Agriculturii; sa semneze un angajament prin care se obliga ca, pe durata a 5 ani, sa aplice, in fermele lor, regulile agriculturii ecologice stabilite in Regulamentul Comisiei Europene. In cazul in care ies din acest sistem, acestia sunt obligati sa returneze contravaloarea subventiei incasate. Din datele comunicate de Marian Marcu, purtatorul de cuvant al Directiei Agricole Prahova, in judetul nostru exista, la ora actuala, 39 de fermieri autorizati sa practice agricultura ecologica, pe o suprafata de aproximativ 170 de hectare. Cea mai mare parte din aceasta suprafata (92 de hectare) este ocupata cu lucerna ecologica, iar restul de alte culturi ecologice, precum floarea-soarelui (36 de hectare), grau (33 de hectare), apoi legume, catina, livezi, culturi furajere pentru melci s.a. In sfarsit, in Prahova exista si 510 apicultori care se ocupa de cresterea albinelor (in total 1.800 de familii) si producerea mierii in sistem ecologic, tot mai cautata la export, cu precadere in Germania.
D. CONSTANTIN