Mai multe case vechi nerenovate si neconsolidate, din Ploiesti, risca sa se prabuseasca in capul trecatorilor, daca nu se vor lua masuri urgente. Din pacate, municipalitatea este neputincioasa daca proprietarii acestora nu raspund solicitarilor oficiale.

,,Exista, in prezent, aproximativ zece case vechi, care, deoarece sunt amplasate stradal si nu sunt consolidate de multi ani, reprezinta un pericol public – pe strazile Furtunei si Vlad Tepes aflandu-se doua dintre ele. Insa, fiind proprietate privata, legea nu ne permite sa intervenim. Tot ce putem sa facem este sa somam proprietarii pentru a lua masuri’’, ne-a declarat Lavinia Cursaru, consilier in cadrul Serviciului de Control al Directiei Generale de Dezvoltare Urbana Ploiesti. ,,In cazul celor mai multe dintre ele, proprietarii sunt plecati in strainatate si nu reusim sa dam de ei. Ba, mai mult, nici macar nu le-au declarat la stat. Asa ca, somatiile ajung pe numele vechilor proprietari, care in prezent sunt decedati. Exista si cazuri imposibile, cand stapanii imobilelor nu au bani nici de renovare, nici de demolare’’, ne-a mai spus interlocutoarea noastra.
De departe, casa in cel mai avansat stadiu de degradare este cea situata pe strada Vlad Tepes. La doi pasi de centrul Ploiestiului, aceasta a fost incercuita cu garduri de protectie pentru a nu se prabusi peste trecatori sau peste masinile care circula pe strada, ingreunand, astfel, traficul in zona. Chiar si asa, exista curajosi care se aventureaza sa mearga pe trotuarul interzis, riscandu-si viata. Apa de ploaie si cea rezultata in urma topirii zapezii au facut ca structura de rezistenta a cladirii sa cedeze, mare parte din acoperis prabusindu-se, iar mai multe caramizi si bucati de tencuiala au cazut pe trotuarul din zona, din fericire, fara sa raneasca pe nimeni.
Curtea imobilului este un adevarat focar de infectie, deoarece aici s-au adunat mormane de gunoaie, poarta de fier fiind in permanenta deschisa pentru orice vizitator.
Primaria Ploiestiului a facut toate demersurile necesare pentru a-l putea contacta pe proprietarul cladirii. ,,Casa apartine unui roman, cetatean american, Paul Popescu, pe care l-am somat sa ia masuri urgente, avand in vedere riscul de prabusire pe care il reprezinta imobilul. Din cauza distantei si a diferentei de fus orar, cu greu am reusit sa-i trimitem devizul de plata si formularul de cerere pe care trebuie sa le completeze in vederea emiterii autorizatiei de demolare in regim de urgenta. Sa speram ca in maximum o luna de zile vom scapa de acel imobil’’, ne-a mai precizat Lavinia Cursaru. Potrivit legii, toate cheltuielile legate de punerea in practica a procedurii vor fi suportate integral de catre proprietarul care nu a investit in renovarea si intretinerea cladirii. In cazul acestui imobil devizul de demolare se ridica la 350 de milioane de lei vechi. Casa se afla pe un teren destul de mare, o mina de aur pentru zona centrala a orasului, mai ales ca regimul de construire al zonei permite ridicarea unei cladiri cu opt etaje. In 2008, casa si terenul erau puse la vanzare de catre proprietar cu 1,5 milioane de euro.
Cristina Dobre