Laboratorul de cardiologie interventionala – o sansa pentru bolnavii cu afectiuni grave ale sistemului circulator


* Aproape noua mii de prahoveni au fost internati, anul trecut, la sectia de cardiologie

Printre principalele cauze de deces in randul prahovenilor, pe primul loc au fost, in cursul anului trecut, bolile cardiovasculare, reprezentand 62% dintre decese. Faptul ca tot mai multi pacienti sufera de afectiuni ale aparatului circulator s-a remarcat si in numarul foarte mare al internarilor in cea mai aglomerata sectie a Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti – Cardiologie, unde deja este cunoscut faptul ca bolnavii sunt nevoiti, din cauza capacitatii reduse a acesteia, sa se inghesuie cate doi pacienti intr-un pat.
Potrivit statisticilor realizate la nivelul unitatii medicale mentionate, in anul 2009 au fost externati din Sectia de Cardiologie 8.820 de pacienti. Dintre acestia, 480 de bolnavi au fost diagnosticati cu sindroame coronariene acute, iar 126 – cu blocuri atrioventriculare complete simptomatice, care necesitau cardiostimulare permanenta.
Vestea buna pentru pacientii diagnosticati cu afectiuni grave de natura cardiovasculara este ca, de saptamana trecuta, este functional singurul laborator de cardiologie interventionala si angiografie dintr-un oras care nu este centru medical cu traditie. Astfel, Ploiestiul s-a alaturat centrelor medicale din Bucuresti, Cluj, Targu Mures, Timisoara, Iasi care detin aparatura performanta de investigare a problemelor aparute in functionarea sistemului circulator, prin intermediul cardiologiei interventionale.
La peste un an de la primirea angiografului de inalta performanta, prin intermediul Ministerul Sanatatii, aparatura a carei valoare depaseste 800.000 de euro, la Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti s-a format si echipa care sa realizeze procedurile deloc usoare ale cardiologiei interventionale – un medic specialist – dr. Marian Albu – si patru asistente medicale, care s-au pregatit indelung la Institutul de Boli Cardiovasculare Prof. C.C. Iliescu din Capitala si care sprijina medicul in interventii, din camera de monitorizare.

Cine sunt beneficiarii cardiologiei interventionale

Prin intermediul procedurilor de cardiologie interventionala, se poate interveni pentru o serie de afectiuni care, pana acum, nu puteau fi tratate la Ploiesti, sute de pacienti din Prahova fiind indrumati catre centrele medicale cu traditie, in special spre spitalele de specialitate din Capitala.
Bolnavii care beneficiaza de aceste proceduri sunt, in principal, cei diagnosticati cu ischemie miocardica si periferica si cei cu bradicardii simptomatice. Cei mai multi pacienti sunt internati in sectiile de cardiologie si chirurgie vasculara, dar acestia pot proveni si din alte sectii, cum ar fi medicina interna, neurologie, nefrologie – dializa si chiar oncologie. Acestia vor fi tratati ca urgente interventionale, existand, insa, si probabilitatea unui numar mare de pacienti cronici deja programati.
Odata cu infiintarea laboratorului de cardiologie interventionala, pot fi realizate si la Ploiesti o serie de proceduri specifice, printre care coronarografia cu sau fara ventriculografie stanga. Coronarografia sau angiografia coronariana este cea mai buna tehnica de diagnosticare a afectiunii coronariene. Aceasta indica medicilor care este metoda optima pentru tratarea bolii coronariene a pacientului, fiind astfel o investigatie esentiala in explorarea acesteia, prin vizualizarea directa a arterelor coronare, responsabile de infarct. Coronarografia se efectueaza prin introducerea unui tub foarte subtire numit cateter, de obicei, in artera femurala. Prin acesta sunt introduse sondele care sunt dirijate pana la nivelul arterei coronare. Se injecteaza un produs de contrast radiologic, pe baza de iod, care permite vizualizarea anatomiei arterelor coronare. Astfel se poate observa diametrul interior al arterelor si se pot localiza posibilele obstructii coronariene importante. Angiografia coronariana permite cuantificarea marimii si a gravitatii bolii arterei coronare in vederea luarii celor mai bune decizii privind tratamentul.
O alta procedura care poate fi efectuata, de acum, si la Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti este cateterismul cardiac – o metoda invaziva de investigatie a aparatului cardiovascular, realizata prin introducerea unor sonde (catetere) in cavitatile inimii. Metoda permite masurarea presiunilor din vase si cavitatile inimii, precum si efectuarea angiocardiografiei.
Angioplastia coronariana percutanata cu stent este o alta interventie ce poate fi realizata in cadrul laboratorului specializat nou-infiintat. Stentul este un mic tub care ofera suport in interiorul arterei coronare, ramanand pe loc permanent, dupa introducerea acestuia in interiorul vasului de sange. Unele stenturi contin medicamente care ajuta la scaderea riscului de reblocare, insa doar cardiologul interventionist va decide ce fel de stent este cel mai potrivit, in functie de tipul de blocaj pe care il prezinta pacientul.
Deocamdata, insa, din cauza faptului ca prin programele nationale de sanatate inca nu s-au alocat fonduri pentru laboratorul de la Ploiesti in scopul decontarii achizitiei de stenturi sau de stimulatoare cardiace, bolnavii vor fi nevoiti sa le cumpere, cel putin momentan. Potrivit medicului cardiolog specialist Marian Albu (in fotografia de mai sus), pretul unui stent poate ajunge de la 200 de euro la 2.500 de euro, in cazul unui stent activ farmacologic.
Violeta STOICA