* Fraude informatice internationale, via Mizil

Ieri dimineata, procurorii din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Valcea, impreuna cu ofiteri de politie din cadrul IGPR si ai Jandarmeriei Romane au efectuat peste 100 de descinderi, in vederea destructurarii a trei retele infractionale specializate in savarsirea fraudelor informatice si inselaciuni pe site-urile de comert. La actiune au participat si ofiteri FBI si Secret Service, din cadrul Ambasadei SUA in Romania.
Astfel, dupa cum se precizeaza intr-un comunicat DIICOT, cele trei grupari ar fi actionat inca din anul 2006 atat in Europa – Franta, Spania, Italia, Germania, Suedia, Austria, Elvetia – cat si in SUA si Canada, organizand licitatii frauduloase prin intermediul internetului. Pana acum au fost identificate aproximativ 800 de parti pagubite, prejudiciul ridicandu-se la peste 800.000 de euro. Cele mai multe descinderi au avut loc in Valcea (41), Bucuresti (31), Teleorman (12).
Nici Prahova nu a fost ocolita, intr-o localitate din apropierea orasului Mizil fiind efectuata o perchezitie, la actiune participand si 20 de lucratori din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Ploiesti.
La sediul DIICOT din Valcea au fost condusi 70 de suspecti, la domiciliile perchezitionate fiind gasite calculatoare, hard‑diskuri.
In paralel cu descinderile de ieri dimineata, au mai fost organizate perchezitii atat in Praga, cat si in SUA.
(F.T.)