,,Asociatia Femeilor care isi Cresc Singure Copiii” acorda femeilor care sunt in situatia de a-si creste singure copiii, in primul rand, consiliere morala. „Multe femei ne cauta, ne suna sau ne scriu si ne cer ajutorul. De multe ori, ele traiesc o adevarata drama, ca femei, sotii si mame, si nu stiu ce sa faca. Multe dintre acestea prefera sa suporte umilinte, chiar violente din partea sotilor. Uneori, din ratiuni materiale, alteori din cauza spaimei de viitor, a prejudecatilor sau pentru ca le este teama ca o despartire sa nu afecteze copiii. N-am incurajat niciodata divortul, dar nici nu le-am sfatuit sa accepte orice doar ca sa nu ramana singure. In plus, statisticile arata ca un copil creste mai bine cu un parinte singur decat cu doi care se cearta, se injura sau chiar se bat”, ne-a precizat Mariana Duran, presedintele ,,Asociatiei Femeilor care isi Cresc Singure Copiii”.
Asociatia amintita a fost infiintata in anul 2003 si nu este cautata doar de catre prahovence, ci de catre femei din intreaga tara. „Primesc e-mailuri si telefoane din toata tara. Sunt multe mame singure, care se afla in situatii dificile, mai ales din punct de vedere material. M-au sunat pana si minore cu copil sau bunici care cresc singure nepotii. In schimb, nu ne-au cautat inca tati, care-si cresc singuri copiii, dar ii asteptam cu drag, daca vor sa ni se alature, chiar daca, initial, asociatia a fost infiintata pentru femei. In cazul in care mamicile singure se recasatoresc, acestea nu mai pot fi membre ale asociatiei. Totusi, unele dintre ele ne raman alaturi, ca sprijin sufletesc”, ne-a mai precizat interlocutoarea noastra.
Ajutorul oferit de ,,Asociatia Femeilor care isi Cresc Singure Copiii” consta in consiliere psihologica, juridica, medicala – totul fiind gratuit. Organizatia nu percepe cotizatii si ajuta femei din toata tara, daca solicita, sa rezolve probleme juridice legate de divort si partaj, dar, mai ales, in limita competentelor celor care consiliaza, sa-si regaseasca echilibrul sufletesc dupa asemenea experiente.
,,Consider ca este nevoie de multe schimbari in societatea romaneasca, astfel incat viata femeilor singure sa se imbunatateasca. De exemplu, obtinerea alocatiei de sprijin se face cu multe formalitati, iar valoarea ei este mica. Multe mamici sunt disponibilizate, fara sa se tina cont ca sunt singure intretinatoare ale copiilor. In plus, multi tati se dau disparuti sau neincadrati oficial in munca, pentru a se eschiva de la plata pensiei alimentare. De asemenea, sunt foarte putine adaposturi pentru femei maltratate, multe dintre acestea fiind nevoite sa suporte rele tratamente, ca si multi dintre copii, pentru ca nu au unde sa se duca”, ne-a mai spus Mariana Duran.
Din resursele proprii ale membrelor, care au reusit sa faca fata acestui statut de mame singure, asociatia amintita ajuta de aproximativ doi ani un adapost pentru mame singure si copii din tara, unde au dus, printre altele, mancare, mobila, calculatoare, haine, rechizite si chiar brazi si podoabe pentru bradul de Craciun. ,,Din punct de vedere material, cheltuielile sunt facute de fiecare dintre noi, atat cat ne permitem. De aceea, nu putem oferi ajutor financiar sau locuinta, cum ni s-a mai solicitat. Am ajutat, cand am putut, la gasirea unui loc de munca. Totusi, ne bucuram de faptul ca, recent, am primit finantare pentru un proiect european, in parteneriat cu alte cinci tari, a carui denumire este: «Mama, femeia din viata ta». Prin aceste participari facilitam accesul femeilor la informatii si bune practici din alte tari, care se confrunta cu problematici asemanatoare. In ceea ce priveste numarul de membre al asociatiei, acesta nu este unul exact, deoarece suntem o organizatie deschisa si apeleaza la noi femei care sunt casatorite, dar au probleme, si cer un sfat, iar unele se recasatoresc si, astfel, nu mai fac parte din acest grup”, ne-a mai precizat interlocutoarea noastra.
Anemary GRIGORE