Sute de batrani – cei mai multi dintre ei bolnavi – sunt inscrisi pe listele de asteptare pentru a avea acces la un loc in azilurile din judet, devenite si asa neincapatoare. Practic, in prezent sunt inregistrati in centrele din Prahova 1135 de asistati, 80 la suta fiind pensionari, iar pe listele de asteptare sunt alti 170 de prahoveni.
Unitatile de protectie pentru persoane adulte din subordinea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Prahova sunt amplasate in localitatile Calinesti, Campina, Liliesti – Baicoi, Urlati, Tatarai, Mislea, Nedelea si Puchenii Mari. Persoanele care doresc sa se interneze intr-un azil trebuie sa depuna o cerere in acest sens la primaria in a carei raza teritoriala isi au domiciliul sau resedinta, de unde va fi transmisa Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, pentru a fi analizata de catre o comisie speciala. Daca dosarul este validat, persoana respectiva este inscrisa pe lista de asteptare.
Avand in vedere faptul ca toate centrele rezidentiale pentru adulti din subordinea DGASPC Prahova sunt destinate ingrijirii si asistentei persoanelor cu handicap, principalul criteriu de selectie il constituie starea de sanatate a persoanelor si faptul ca acestea necesita ingrijire si asistenta medicala permanenta. De asemenea, acestora li se adauga persoanele care nu au familie, locuinta, venituri sau cele care, din cauza unor afectiuni, prezinta un real pericol pentru societate. Din pacate, insa, tot ce pot sa faca aceia aflati pe liste in vederea internarii este sa astepte ca persoanele internate in centrele de ingrijire sa moara, pentru a le lua locul.
Anemary GRIGORE