Astra Ploiesti – Dinamo Bucuresti 1-2 (1-0)

Stadion: «Astra» Spectatori : circa 4000. Au marcat: Raymond Lukacs (35) / Ousmane N’Doye (78 – penalti), Adrian Cristea (90+3)
Astra Ploiesti: Ebede – Matel, Mihalache, Rohat, V. Sandu – Stratila (67 Paulinho), Bornosuzov, Takayuki, V. Dinu – Mihalcea (70 Fatai), Lukacs (80 Cl. Tudor). Antrenor: Mihai Stoichita.
Dinamo Bucuresti: G. Curca – Homei, Scarlatache, Moti (65 Garat), Pulhac – Margaritescu (72 N’Doye), D. Kone – Torje, Ad. Cristea, L. Ganea – M. Niculae (65 C. Munteanu). Antrenor: Ioan Andone.
Cartonase galbene: Lukacs (48), Rohat (72), Ebede (90+4) – Margaritescu (56), Torje (69).
Arbitri: Alexandru Deaconu (Bucuresti) – Sebastian Gheorghe (Suceava), Mihai Artene (Vaslui). Rezerva: Ionel Ivan (Braila).
Observatori: Stan Prodan (Alexandria – pentru arbitraj), Romeo Pascu (Brasov – pentru organizare)
Jucatorul meciului: Adrian Cristea.

… A reusit duminica seara, in prima runda din noul campionat. Dupa un sezon trecut in care au facut 1-1, la Ploiesti si 3-3, in « Stefan cel Mare », bucurestenii au luat, in extremis, toate punctele puse in joc. Si, ca la fiecare meci dintre alb-rosii si alb-negri – rosii, nu au lispit scandalurile, nebunia fiind declansata in ultimele minute ale partidei. Frustrare este cuvantul care ar caracteriza, cel mai bine, starea de spirit a ploiestenilor, pentru ca nu este deloc confortabil sa conduci, pana aproape de minutul 80, si, apoi, sa te vezi batut, in prelungirile partidei !
Astra a facut o prima repriza foarte buna si, dupa un « avertisment » dat de Stratila lui Curca (min. 2 – sut agatat in extremis de portar), gazdele au deschis scorul prin Lukacs, in minutul 34, dupa o pasa perfecta a lui Takayuki. Dinamo, care si-a permis sa odihneasca unii dintre titulari a « apasat pedala de acceeleratie », dupa pauza, cand elevii lui Ioan Andone au dominat clar, mai ales la posesie si potenta fizica, cele doua meciuri din Europa League fiind un bun antrenament. Dinamovistii au inscris prin N’Doye (78) din penalti, dupa un hent inutil, la un corner, facut de debutantul Lukacs, care a devenit, din inger, demon, pentru echipa sa, apoi, « Printul » Cristea a dat o lovitura mai tare decat « Bianca lui Bote ». Cel mai bun om al « cainilor », caruia Andone i-a promis ca-l lasa sa se transfere peste hotare, la anul, a pus latul pentru 1-2, cu 20 de secunde inainte de a se scurge cele 3 minute de prelungiri! Torje a dejucat pasul la offside, tarziu, facut de Mihalache, apoi a dat « assistul » pentru Adrian Cristea, golul declansand nemultumirea ploiestenilor, care au ramas si fara antrenor, Stoichita fiind trimis mai devreme la vestiare de catre Deaconu. Daca Fatai dadea el golul de 2-1, daca Astra nu ceda mult prea usor mijlocul terenului, daca nu se lovea mingea de Deaconu, in min. 90, care a schimbat posesia, de la Astra, la Dinamo, daca, daca, daca… poate altul era rezultatul ! Apropo, mai sunt doar 5 zile pana la meciul urmator, de la Bistrita, asa ca nu este timp de lamentari, pentru ca s-ar putea ca la Jean Padureanu sa fie chiar mai greu decat cu Dinamo !
Declaratii dupa meci:
Ioan Niculae: «O sa ne uitam cu atentie la fazele controversate ale meciului din aceasta seara cu Dinamo. Nu vreau sa iau decizii pripite in acest moment, dar ne putem retrage din campionat. O sa analizam cu atentie toate fazele.
Va urma sa luam o decizie radicala, care va zgudui fotbalul romanesc pentru ca nu vreau sa-si bata joc de banii mei trei – patru nenorociti! In prima etapa rezultatele au fost influentate de arbitraj! Trebuie sa-i felicit pe cei de la Dinamo, ne-au dominat clar in partea a doua a meciului».
Ioan Andone: «A fost un meci bun, nu stiu daca meritam victoria, poate era mai echitabil un egal si eram multumit si cu un punct, pentru ca aici, la Ploiesti, greu se vor mai castiga meciuri. Dupa cum am jucat a doua repriza insa, meritam victoria. Am pus o presiune mare pe Astra, ne-a iesit presingul, am recuperat multe baloane. Suntem in crestere si destul de bine pregatiti fizic. Rezultatele din cantonament nu m-au interesat, ci doar pregatirea fizica. Jucam un fotbal bun, putem mai mult. Puteam sa castigam mai repede, am avut bara, ocazii etc. Campionatul e o proba de durata, de organizare, de gestionare a celor 34 de etape. Am intalnit o echipa schimbata mult de Stoichita. Mai erau 13 jucatori din lotul vechi. Mi-a spus Ganea, care a fost sfetnicul meu pentru acest meci. Avem unele probleme in defensiva, unde am prea putine solutii, dar, de la mijloc in sus, sunt multumit”.
Mihai Stoichita: « Prima repriza am facut un joc bun, apoi, in partea secunda, mai ales dupa schimbari, am cedat, dupa ce am avut jocul in mana. Cred eu ca daca Lukacs nu facea acel hent stupid, Dinamo nu putea sa ne dea gol. Arbitrajul a intors jocul impotriva noastra, a fost tendentios, in frunte cu Alexandru Deaconu. Trebuie sa-l conving acum pe patronul Ioan Niculae sa nu ia o decizie radicala, sa mai investeasca in fotbal. Totul din cauza unor oameni care nu au nimic in comun cu fotbalul, vin in costume Armani la meciuri, impasibili, nu poti discuta cu ei nimic, pentru ca te trimit in tribuna, asa cum am patit eu, care am fost scos vinovat pentru ca m-am dus sa-mi linistesc jucatorii. Traiesc un sentiment de dezamagire, dupa ce s-a intamplat».

Fata nevazuta a partidei

Inaintea partidei de duminica, un grup de 20-25 de suporteri ai Astrei a fost atacat cu pietre, din zona blocurilor de pe strada „Casin”. Interesant este ca sansele ca „asaltul” sa fi venit din partea bucurestenilor de la Dinamo sunt foarte mici, acestia neavand ce cauta in aceea zona. Ramane ca Jandarmeria sa dezlege acest „mister”, daca poate, desigur.
*Foaia de joc prezentata ziaristilor si site-ul clubului Astra au dovedit ca vedeta dinamovistilor, care a si macat un gol, Ousmane N’Doye, nu este inca suficient de valoroasa, ca sa i se si stie numele corect! Astfel, acesta a fost „rebotezat” N’Doe, fapt hilar pentru un asemenea nivel.
* Antrenorul Mihai Stoichita a regretat introducerea lui Fatai, in teren, acesta manifestandu-se in fata colaboratorilor sai, pe banca tehnica: „nu stie sa joace ce vreau eu, sa ma lasati cu Fatai acesta”.
* Cu inima impartita intre Dinamo si Astra, presedintele echipei ploiestene, Petre Buduru, nu a stat la loja, ci la nivelul gazonului, urmarind meciul din zona de vis-a-vis de bancile de rezerve.
* Si, apropo de banci, mutarea acestora pe partea opusa a produs cateva incurcaturi, cei de la Astra alegand, in prima faza, gresit, banca! Dupa ce si-au dat seama ca banca gazdelor trebuie sa fie ceva din spatele asistentului, si-au luat „bagajele” si au facut schimb cu dinamovistii!
*Intrarea la stadion a constituit, din nou, o „aventura” pentru multi! Daca faptul ca ziaristilor le-a fost cerut sa renunte la pixuri, „care pot prezenta pericol”, poate fi considerat „o exagerare rautacioasa”, din partea noastra, de zelul oamenilor de ordine s-au convins si unii jucatori, bulgarul Kakalov avand mari probleme sa intre la meci!
* In peluza arenei, unde a stat galeria echipei gazda, s-a afisat, la un moment dat, si un banner cu mesajul „Astra nu pleaca din Ploiesti”.
Marian DIMA