Dupa descentralizarea din sistemul sanitar, Serviciul de Medicina Legala Prahova (SML) a ramas, asa cum era si pana la preluarea Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti de catre Consiliul Judetean Prahova, un fel de struto-camila.

Potrivit declaratiilor sefului SML Prahova, medicul legist Vasile Draghici, din punct de vedere administrativ, morga judeteana este in ograda Consiliului Judetean, iar din punct de vedere metodologic, este in subordinea Institutului de Medicina Legala „Mina Minovici”. Problema cea mai mare este, insa, faptul ca, momentan, nu se cunoaste institutia care finanteaza necesarul de combustibil, consumabile, sau de plata a facturilor la utilitati ale SML Prahova. Pentru a rezolva aceasta situatie, va fi nevoie de incheierea unui contract intre Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti si Serviciul de Medicina Legala, pentru acoperirea cheltuielilor mentionate anterior. Potrivit unui raport al Institutului National de Medicina Legala, problema asigurarii cheltuielilor pentru utilitati si consumabile nu este noua, deosebit de dificila fiind si asigurarea personalului de specialitate din majoritatea serviciilor de medicina legala din Romania. In Prahova, la suta de mii de locuitori isi desfasoara activitatea mai putin de un medic legist. Potrivit estimarilor oficiale, doar… 0,87 de medici legisti se ocupa, in laboratorul anatomopatologic si in cel toxicologic de analizele specifice, pentru nu mai putin de 100.000 de prahoveni.
In situatii deosebite, medicii legisti sunt singurii care pot da un verdict in privinta solutionarii cazurilor suspecte de deces, ori a confirmarii violurilor sau a alcoolemiei.
V.STOICA