Intre 400 si 600 de euro de caciula sau, in lipsa valutei, alte foloase materiale. Acesta era, potrivit lucratorilor Directiei Generale Anticoruptie, „baremul” pretins – si primit – de Gabriel Munteanu (M.G.), comisar de politie in cadrul Scolii de agenti de politie „Vasile Lascar” din Campina. Spaga a fost ceruta mai multor candidati la examenul de admitere la amintita unitate de invatamant, sesiunea august-septembrie 2010, mai exact, pentru promovarea probelor sportive. Si asta deoarece M.G. s-a gandit, probabil, sa profite de calitatea sa de membru in comisia de examinare la probele de aptitudini fizice.
In cazul in care nu reusea sa rezolve singur problema, M.G. cauta sa influenteze alti colegi din comisie. Intrand pe fir, cu sprijinul Serviciului Roman de Informatii, ofiterii Directiei Generale Anticoruptie l-au retinut pe M.G., pentru infractiunea de „trafic de influenta, in forma continuata”. Ulterior, Tribunalul Bucuresti a dispus arestarea preventiva a inculpatului pe termen de 29 de zile, iar cercetarile continua pentru stabilirea intregii activitati infractionale a acestuia. Din cate se pare, ofiterului Gabriel Munteanu i se trage de la reclamatiile mai multor candidati care, desi au „dat partea leului”, nu au promovat probele sportive, cu toate promisiunile primite de la cel anchetat. De altfel, prin oras circulau de multa vreme zvonuri cum ca unii candidati dau spaga pentru a putea intra la Scoala de agenti de politie „Vasile Lascar”, dar n-au existat insa dovezi. Din pacate, acesta este al doilea scandal de coruptie legat de amintita institutie, dupa ce, in aprilie 2010, inspectorul de politie Costel Enache a fost trimis in judecata, acuzat fiind ca i-a oferit unei eleve subiectele pentru un examen, impreuna cu rezolvarea acestora.
Revenind la examenul desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute, precizam ca au participat 4.772 de tineri dornici sa imbratiseze profesia de politist, care au concurat pentru 1.404 locuri disponibile. Primul loc a fost ocupat cu o medie de 85 de puncte (din 100 posibile), iar ultimul – cu 56 de puncte.
(C.D., A.B.)