Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) obliga Romania sa rezolve, in 18 luni, problema restituirii proprietatilor nationalizate, solicitand statului roman modificarea de urgenta a legislatiei, astfel incat sa se aplice o procedura simplificata si eficienta de asigurare a compensatiilor in reparatie in cazul retrocedarilor. Pana in prezent, CEDO a constatat aproximativ 150 de incalcari ale drepturilor fundamentale de acest gen, in timp ce alte cateva sute sunt in asteptare si a condamnat statul roman la plata unor despagubiri de aproximativ 180 de mii de euro in doua cazuri. In cele doua cazuri privind asigurarea masurilor reparatorii in baza Legii 10/2001 CEDO a constatat incalcarea dreptului la proprietate si a dreptului la un proces echitabil.
,,Ritmul prelucrarii dosarelor si a punerii in posesie a proprietarilor este foarte incet, mai ales in ultima perioada. Este clar ca nu se doreste rezolvarea dosarelor. Din cate cunosc, la Ploiesti, stam binisor cu dosarele pe Legea 10, fata de alte orase’’, ne-a declarat Maria Theodoru, presedintele Asociatiei Proprietarilor Deposedati Abuziv de catre Stat.
In total, la nivelul Ploiestiului, au fost inregistrate 2888 de notificari. Pentru 1033 de cereri Comisia de analiza a stabilit restituirea in echivalent – bani, actiuni, titluri, alte 508 dosare au fost respinse definitiv, in timp ce pentru 382 de cereri s-a dispus deja restituirea in natura a imobilelor sau a terenurilor. In 2007 mai ramasesera nerezolvate circa 800 de notificari, si nici in prezent nu sunt finalizate toate. Dintre acestea, potrivit unui raport din 2009, in cazul a 506 notificari, Comisia nu a putut solutiona dosarele din cauza faptului ca fie pententii trebuie sa mai prezinte documente edificatoare, fie se asteapta inca avize de la diverse institutii. In timp ce alte 100 notificari si-au gasit rezolvarea in 2009 – pentru 36 s-au dispus despagubiri, la alte 6 le-a fost data dispozitia restituirii in natura a imobilelor, la 44 au fost aprobate solutii combinate, pentru 12 notificari s-a adoptat solutia respingerii motivate a cererilor de revendicare, iar pentru alte doua Comisia si-a declinat partial competenta.
C. DOBRE