Anul din care au mai ramas doar cateva zeci de ore, 2010, a fost unul cu bune si mai putin bune in fotbalul prahovean. In plina criza – care afecteaza sportul in general si fotbalul in special – se poate spune ca fenomenul fotbalistic a supravietuit in judetul nostru.

Babel Astra

Echipa prahoveana cu cea mai ridicata cota, prim-divizionara Astra Ploiesti, a scapat de retrogradare in 2010, ceea ce reprezinta partea frumoasa a lucrurilor. 4 antrenori principali, aproape 20 de secunzi, peste 50 de jucatori legitimati in acest an, unii plecand de la echipa chiar inainte de a debuta – aceasta este fata mai putin cunoscuta a Astrei in 2010. An care a mai adus un lucru demn de mentionat, anume anuntul oficial de mutare a clubului la Giurgiu, unde, deocamdata, s-a transferat sediul social al unei grupari care s-a cam „irosit” in amanunte. Un alt „plus”, finalizarea unor lucrari de infrastructura, unele obligatorii pentru a obtine licentierea si, ca la fiecare final de an, sperante pentru mai bine, mai mult, mai frumos, mai, mai, mai… in 2011.

Martienii esalonului secund

Petrolul Ploiesti – al doilea club, dupa cota de piata actuala – a bifat un 2010 cu multe evenimente, „extrafotbalistice”. Primul si cel mai important: demararea constructiei unui nou stadion „Ilie Oana”, echipa mutandu-se la Strejnic de aceasta data, pentru o oarecare perioada. Controversele legate de aceasta licitatie, modificarile „din mers” ale proiectului, nu vor inceta nici anul viitor. Fotbalistic, 2010 a insemnat inca un an, poate ultimul, cu aceeasi componenta a actionariatului, ratarea unei promovari, poate ultima, dupa acelasi „scenariu”, adica pierderea ei la „mustata”, si, cel putin in acest moment, Petrolul – varianta decembrie 2010 – este inferior echipei din urma cu fix un an.
Mai este insa timp de achizitii, pentru a iesi pe una dintre primele doua pozitii, la final de campionat, mai ales acum cand „gazarii” s-au mutat in seria de Vest a esalonului secund. In rest, jucatorii participa la reality-show-uri, vreo 80 de suporteri sunt socios la clubul care este un adevarat paradox: 100% privat, finantat peste 90% de la buget.

Liga a III-a: esecuri, desfiintari si sperante

Anul acesta a fost unul „asa si asa” pentru fotbalul prahovean din esalonul III valoric. In vara, Conpet a ratat promovarea, terminand pe locul doi, o lupta in care „fanfara” nu canta decat pentru primul loc. Acum, Chimia Brazi este cam in aceeasi situatie, adica „urmareste” locul I, ocupat de Chindia, cu mentiunea ca gruparea din Brazi este mai solida ca lot, mai puternica, prin prisma traditiei, dar, deocamdata, tot pe locul 2!

Luate „la bani marunti”, in 2010 echipele prahovene de Liga a III-a arata astfel:

Chimia Brazi a progresat fotbalistic, echipa fiind una buna. Minusul il reprezinta numarul mare de antrenori care s-au schimbat „ca sosetele” pe rand Sebi Tudor, Razvan Vlad, Octavian Grigore, Soni Pall, Florin Parvu trecand pe la Brazi, apoi lasand echipa, din diverse motive. Unii au plecat singuri, altii au fost demisi.
Conpet a avut stabilitate in acest segment, al antrenorului, Silviu Dumitrescu fiind „primul si ultimul” pe banca tehnica in acest an. Fotbalistic, dupa ce a fost aproape de promovare, in vara, acum simpla existenta a echipei este un lucru pozitiv.
AFC Filipestii de Padure este un caz special, pentru ca s-a desfiintat, fiind „Ciuca batailor”; apoi, s-a dat de trei ori peste cap, ca in povesti, a cumparat un loc de divizia C, de la Kaproni Petrolistul Boldesti, a facut un pic de echipa si are chiar sanse, teoretice, mai mult decat practice, la promovare! Deci, in 2010 a iesit „pe plus”, desi, despre un eventual drept de a promova, juridic, este de comentat.
Si, pentru ca am amintit de „defuncta” Kaproni Petrolistul Boldesti, sa „trecem” in revista si pe Tricolorul Breaza, care a „cedat” locul celor de la Poli ACSMU Iasi, in esalonul secund, reaparand apoi, la nivelul Ligii A Prahova. Unde s-a intors si Petrolul Teleajen, din Liga a III-a, unde declarase forfait, retragandu-se din competitie.

Ca la judet

In fiecare an, de sezoane bune, echipa castigatoare a primului esalon judetean, Liga A Prahova, promoveaza, la fel intamplandu-se si cu CSO Plopeni, care a urcat in esalonul III, unde se chinuie sa reziste. La nivel de AJF, una dintre realizari a fost prezenta la turneul de calificare pentru Cupa Regiunilor, a unei selectionate formate exclusiv din fotbalisti „de judet”, la fel ca si calificarea juniorilor Under 16 in faza superioara a competitiei rezervata copiilor.
Nu au lipsit schimbarile competitionale, unele echipe desfiintandu-se, altele aparand „in peisaj”, lucruri care se intampla in „fotbalul de masa”. Adio 2010!
Marian DIMA