* Consumul acizilor grasi polinesaturati care se gasesc in peste, reduce riscul aparitiei parodontozei cu 20-30%, este concluzia unor cercetatori de la Universitaea Harvard. Studiul acestora a fost publicat recent in “Journal of the American Dietetic Association. Conform datelor cercetarii, aparitia parodontozei (o afectiune gingivala extrem de des intalnita), ar putea fi evitata prin consumul acizilor grasi polinesaturati – Omega 3 si Omega 6 – care se gasesc cu precadere in peste.
“S-ar putea afirma ca printr-un consum moderat de acizi grasi in cadrul alimentatiei – spre exemplu prin cresterea consumului de peste precum somon, macrou, hamsii– este posibila obtinerea de beneficii importante in ceea ce priveste imbunatatirea sanatatii gingivale”, remarca Elizabeth Krall Kaye, medic in cadrul Universitatii Boston.

* Pentru copiii care au peste 6 ani si nu pot fi supusi interventiilor chirurgicale de corectare a miopiei pana dupa majorat, medicii propun lentilele terapeutice nocturne. In locul ochelarilor sau lentilelor de contact purtate ziua, oftalmologii au o noua propunere pe care o recomanda in special pentru copiii cu miopie. Este vorba despre asa numitele lentile terapeutice nocturne care imbunatatesc vederea si stopeaza evolutia miopiei la copii. “Operatiile la ochi nu sunt posibile pana la o varsta destul de inaintata, ceea ce face ca viata unui copil afectat de miopie sa fie grea. Actiunea acestor lentile poate fi comparata cu un aparat dentar care controleaza si corecteaza defectele dentare”, spune Adriana Gritco, medic oftalmolog la clinica Oftalmocorrect din Chisinau, unde exista in prezent asfel de lentile. In Romania nu exista in acest moment astfel de produse, insa ele vor fi diponibile de anul viitor, in cateva clinici private.

* Hidratarea este la fel de importanta in anotimpul rece, cum este si in anotimpul cald. Tocmai de aceea lichidele trebuie sa fie nelipsite din meniul zilnic: supele, ceaiurile si sucurile naturale au un aport insemnat de nutrienti si ne hidrateaza pe timpul anotimpului rece. Toamna si iarna nu mai consumam apa de la frigider, ci doar de la temperatura camerei, astfel organismul este ferit de deshidratare si in plus nu consuma energie ca sa aduca apa la temperatura corpului.