Senzatia de arsura la stomac este cunoscuta de multe persoane, peste jumatate din populatie avand macar o data aceasta simptomatologie. Pentru unele persoane, insa, aceasta senzatie de arsura apare mai des, fiind suparatoare si putand avea urmari neplacute. Arsurile la stomac, cunoscute si ca “arsuri in capul pieptului” sau sub numele de “pirozis” in termeni medicali exprima de fapt o durere in spatele sternului, resimtita ca o arsura.
Cea mai comuna cauza a arsurii la stomac este de fapt refluxul gastroesofagian (sau boala de reflux). Alte cauze mai pot fi: gastrita, ulcerul sau simple cresteri ale aciditatii gastrice.
Refluxul gastroesofagian reprezinta de fapt intoarcerea retrograda a alimentelor cu suc gastric din stomac in canalul esofagian. In mod normal, intre esofag si stomac se afla un sfincter care astupa comunicarea in sens invers a continutului acestor organe. Alimentele ajunse in stomac nu se mai intorc, in mod normal, in esofag. Mai mult decat atat, mucoasa esofagului nu este deloc adaptata aciditatii gastrice, astfel ca refluxul gastroesofagian produce leziuni la nivelul esofagului, care mai tarziu se pot cicatriza, pot micsora lumenul esofagului ducand la probleme de inghitire, la diverticuli esofagieni sau, mai grav, la cancer esofagian. Asadar, boala de reflux nu trebuie deloc neglijata.
Cauzele bolii de reflux sunt adesea de natura alimentara: mese copioase si bogate in grasimi si/sau alimente acide. Exista insa si alte situatii, cum ar fi herniile hiatale, gastrita, ulcere sau stres care pot duce la aparitia refluxului esofagian. De asemenea, alti factori de risc sunt: obezitatea, fumatul si alcoolul.
Arsurile la stomac sunt date in special de aciditate, astfel cele mai importante masuri de preventie si, totodata, de evitare a durerilor sunt cele alimentare.
Alimente care trebuie evitate pentru cei care se stiu cu arsuri la stomac sunt urmatoarele: rosiile (dar nu si cele murate), acestea cresc aciditatea gastrica si favorizeaza refluxul gastroesofagian; sosul de rosii, chili, pizza cu rosii etc.
– ciocolata sau dulciurile cu crema sau cu ciocolata: torturi, prajituri; preparate de patiserie; mancaruri prajite; mancaruri grase; preparatele picante; citrice;
– cafeaua si bauturile cu cafeina; produsele care contin menta sau aroma de menta (pasta de dinti face exceptie); bauturile acidulate; ridichiile etc.
Pentru calmarea arsurilor la stomac se recomanda consumul de ceaiuri, lichidele “spala” stomacul si esofagul si reduc aciditatea, iar ceaiurile chiar au efecte calmante. Ceaiurile recomandate sunt urmatoarele: de fructe de patlagina; de musetel; de tei; de galbenele; de frunze uscate de zmeur; de rostopasca; de coada-soricelului; de radacina de ghimbir.
Alte solutii pentru ameliorarea arsurilor la stomac ar mai fi: un varf de lingurita de carbune (din lemn de tei), consumul de paine integrala (nu alba) coapta (uscata pe aragaz sau la cuptor ori sub forma de crutoane intr-o supa de legume, insa partile innegrite se curata) sau consumul ca 4-5 migdale pe zi (acestea amelioreaza in timp, dar nu se folosesc in criza).
Daca durerile de stomac sau arsurile nu sunt ocazionale, ci apar de mai multe ori intr-o luna, se recomanda sa va adresati cat mai repede medicului.