Dragi cititori,

acest spatiu de pagina va apartine. Aici isi vor gasi loc punctele dumneavoastra de vedere in legatura cu ceea ce va framanta, va nemultumeste, va ingrijoreaza, ati dori schimbat sau credeti ca merita apreciat.

Ce documente sunt necesare pentru a solicita divortul pe cale administrativa?

“Sunt casatorita de aproximativ un an cu un cetatean italian, insa nu ne mai intelegem. Vrem sa divortam si am inteles ca putem face acest lucru pe cale administrativa, in schimbul a 100 de lei. As dori sa stiu care sunt docuumentele necesare pentru a solicita divortul pe cale administrativa”
Monica Fanica, Ploiesti

* * *

Doamna Fanica, cererea de divort pe cale administrativa se face in scris, se depune si se semneaza personal de ambii soti in fata ofiterului de stare civila delegat de la primaria care are in pastrare actul de casatorie sau pe raza careia se afla ultima locuinta comuna a sotilor. La depunerea cererii de divort, ofiterul de stare civila delegat solicita sotilor urmatoarele documente: a) certificatele de nastere ale sotilor, in original si copie; b) certificatul de casatorie, in original si copie; c) documentele cu care se face dovada identitatii, in original si copie; d) declaratie autentificata in fata notarului public, in situatia in care ultima locuinta comuna declarata potrivit legii nu este aceeasi cu domiciliul sau resedinta ambilor soti inscris/a in actele de identitate.
In cazul cetatenilor straini, certificatele de nastere trebuie sa indeplineasca si cerintele de legalitate conform conventiilor internationale si tratatelor incheiate intre Romania si statele ai caror cetateni sunt. In cazul persoanelor care nu cunosc limba romana, depunerea cererii de divort se face in prezenta unui traducator autorizat, incheindu-se in acest sens un proces-verbal.