Barilul de petrol a depasit ieri, pragul de 105 dolari pe bursa londoneza, cel mai inalt nivel din septembrie 2008, pe fondul ingrijorarilor legate de escaladarea violentelor din Libia. In jurul orei 10.30 GMT, barilul Brent din Marea Nordului a urcat pana la 105,08 dolari pe InterContinental Exchange (ICE) din Londra, cel mai mare nivel din 25 septembrie 2008.
O serie de societati straine prezente in Libia, precum companiile petroliere BP si Statoil, intentioneaza sa-si evacueze personalul din aceasta tara.
“Violentele din Libia sunt motorul cresterii preturilor”, explica analistii Commerzbank, facand referire in special la declaratia unui lider tribal care ameninta sa suspende exporturile de petrol daca violentele impotriva manifestantilor continua.
Libia, membra a Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), este al patrulea producator de petrol din Africa, cu o productie de 1,8 milioane de barili pe zi si rezerve evaluate la 42 de miliarde de barili.

Satele din Bulgaria vor disparea

Daca se mentine actualul trend al ratelor ridicate de mortalitate din zona rurala, relateaza Novinite.com, care citeaza un studiu al Academiei de stiinte din tara vecina satele din Bulgaria vor disparea cu totul pana in 2060,.
Potrivit acestui studiu, in urma cu o suta de ani, doar 20% dintre bulgari traiau in orase, dar acum trendul s-a inversat. In prezent, exista circa 200 de sate complet nelocuite in timp ce aproximativ 500 au o populatie de maximum 20 de persoane. In ultimii 60 de ani, populatia rurala a Bulgariei s-a redus cu peste trei milioane de persoane. Doar aproximativ doua milioane de bulgari traiesc in prezent in zona rurala. Principalele cauze sunt infrastructura primitiva, lipsa locurilor de munca, a scolilor, a serviciilor de sanatate si a magazinelor, astfel incat zone intinse din tara s-au transformat in “muzee”.
Satele de langa marile orase au o evolutie mai buna, fiind folosite ca zone de resedinta.
Potrivit acestui studiu, femeile sunt mai dispuse sa plece din sate, din cauza perspectivelor slabe de casatorie.
Expertii atrag atenttia ca acest fenomen are si o alta fateta – pierderea masiva de fonduri europene.