Gaura din stratul de ozon ajuns deasupra Romaniei nu prezinta riscuri pentru populatie
Specialistii de la Administratia Nationala de Meteorologie sustin ca gaura din stratul de ozon asteptata sa ajunga ieri deasupra Romaniei nu prezinta niciun fel de risc pentru oameni, deoarece valorile concentratiei de ozon se incadreaza in limitele normale pentru aceasta perioada, iar valoarea razelor ultraviolete este de asemenea scazuta. Fenomenul este unul care se petrece in fiecare sezon rece. Potrivit meteorologilor, in ultima perioada gradul de pierdere a ozonului din zona Arctica a fost mai accentuat decat in toate iernile de pana acum. Referitor la dispersia norului poluant de la Centrala Nucleara Fukushima din Japonia si avand la baza datele colectate de la Centrele Meteorologice Regionale Specializate, concentratiile de elemente radioactive semnalate in masele de aer care au ajuns in Europa sunt mici, anunta ANM. Prin urmare, autoritatile din tarile din Europa de Vest au decis ca nu este necesar sa se ia masuri de protectie a populatiei.
Masuratorile efectuate pana in prezent pe teritoriul Romaniei arata ca valorile concentratiei de ozon total sunt obisnuite pentru aceasta perioada a anului, pentru latitudinile medii ale Europei. De asemenea, prognozele realizate de catre institutiile europene specializate arata ca in perioada urmatoare (30 martie – 05 aprilie 2011) concentratiile de ozon din Romania vor ramane apropiate de valorile normale pentru aceasta perioada a anului.
Organizatia Meteorologica Mondiala a activat, in data de 12 martie, la solicitarea Agentiei Internationale de Energie Atomica, Centrele Meteorologice Regionale Specializate. Aceste Centre au responsabilitatea de a realiza prognoze ale traiectoriilor si dispersiei norului de poluant radioactiv emis de Centrala Nucleara Fukushima, mai arata reprezentantii ANM.
Cu toate acestea, specialistii recomanda o serie de masuri de protectie. Daca ies din casa, romanii sunt sfatuiti sa se dea cu creme cu factor de protectie cat mai mare si sa poarte sepci sau palarii. Pe termen lung, subtierea stratului de ozon este un fenomen ingrijorator, accentuat de poluare si greu de stopat.