Persoanele dependente ar putea beneficia de ingrijire personala la domiciliu opt ore zilnic
Persoanele dependente, care necesita asistenta permanenta, pot beneficia de ingrijire zilnica acordata la domiciliu de ingrijitorul formal pentru maximum opt ore pe zi, consecutive sau repartizate la intervale regulate pe parcursul zilei, potrivit proiectului Legii de asistenta sociala.
Proiectul de Lege privind asistenta sociala prevede ca acordarea serviciilor de ingrijire personala la domiciliu se planifica si se programeaza in vizite zilnice, saptamanale sau lunare, repartizate la intervale regulate. Initiatorii proiectului de act normativ precizeaza ca ingrijirea personala la domiciliu poate fi formala, asigurata de persoane calificate si certificate profesional, sau informala, asigurata de membrii de familie, prieteni, vecini sau o alta persoana necalificata care isi asuma responsabilitatea ingrijirii persoanei. “Persoana dependenta care necesita asistenta si/sau supraveghere permanenta poate beneficia de ingrijire zilnica acordata la domiciliu de ingrijitorul formal pentru maximum 8 ore /zi, consecutive sau repartizate la intervale regulate pe parcursul zilei. Prin exceptie, ingrijirea personala acordata la domiciliu poate fi asigurata, pe o perioada mai mare de 8 ore/zi, de ingrijitori informali calificati sau de ingrijitori formali numai in conditiile prevazute expres de lege”, se arata in proiectul de lege.
Acest tip de persoane au prima indicatie de asistare in centre rezidentiale, in cazul in care nu au familie sau familia acestora nu poate asigura ingrijirea necesara iar serviciile de ingrijire care presupun ajutor pentru indeplinirea activitatilor zilnice sunt acordate de ingrijitori informali si voluntari si, numai in lipsa acestora, de ingrijitori formali.
Proiectul de act normativ mai stabileste ca persoanele varstnice dependente beneficiaza de servicii de ingrijire personala acordate raportat la gradul de dependenta si nevoile individuale de ajutor, precum si in functie de situatia familiala si veniturile de care dispun.
Autoritatile administratiei publice locale au obligatia de a asigura serviciile de ingrijire personala acordate la domiciliu si in centre rezidentiale, pentru persoanele varstnice dependente singure sau a caror familie nu poate sa le asigure ingrijirea. “Evaluarea autonomiei functionale a persoanelor dependente si stabilirea gradelor de dependenta se realizeaza in baza unor criterii standard, aprobate prin hotarare a Guvernului. Evaluarea autonomiei functionale se realizeaza, de regula, la domiciliul persoanei, de o echipa mobila de evaluatori. (…) Furnizarea serviciilor de ingrijire se realizeaza conform planului individualizat de asistenta si ingrijire, elaborat de personal de specialitate, in baza recomandarilor formulate de echipa de evaluare”, se mai arata in proiect.
Ingrijitorii informali si formali vor putea beneficia de facilitati si servicii de suport, iar membrii de familie care asigura ingrijirea persoanei varstnice vor putea primi indemnizatii, servicii de consiliere si servicii de tip respiro.
Proiectul de lege va fi in dezbatere publica, pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, pana in24 martie a.c..