Statele Unite isi retrag avioanele de lupta din Libia

Armata americana a retras luni avioanele de lupta pe care le-a angajat in campania internationala din Libia, a anuntat Pentagonul, dupa ce Washingtonul a acceptat, la sfarsitul saptamanii trecute, sa isi prelungeasca raidurile pentru 48 de ore. Duminica, Washingtonul a acceptat cererea NATO de a efectua lovituri aeriene in Libia pana luni, din cauza “conditiilor meteorologice nefavorabile din ultima perioada”. De luni, de la ora 22.00 GMT (marti, 1.00, ora Romaniei), niciun avion de lupta american nu a mai efectuat nicio misiune, a anuntat capitanul Darryn James, un purtator de cuvant al Pentagonului, care a subliniat, totodata, ca avioanele erau pregatite sa intervina “in cazul in care NATO va solicita acest lucru”. De duminica, de la ora 22.00 GMT (luni, 1.00, ora Romaniei), si pana luni, la ora 10.00 GMT (13.00, ora Romaniei), avioanele de lupta americane au efectuat cel putin doua raiduri, dar nu a fost lansata nicio racheta Tomahawk, a adaugat capitanul James. Armata americana va mai furniza de-acum numai avioane pentru alimentare in zbor si va efectua misiuni de bruiaj si supraveghere.

Procesul organizatorilor atentatelor de la 11 septembrie se va desfasura la Guantanamo

Procesul impotriva a cinci barbati acuzati ca au organizat atentatele de la 11 septembrie 2001 se va desfasura la un tribunal militar de exceptie, la baza navala americana de la Guantanamo, si nu in fata unui tribunal de drept comun din New York, a anuntat un oficial american. In noiembrie 2009, el a facut senzatie anuntand ca acest proces se va desfasura in centrul Manhattanului, in fata unui tribunal federal de drept comun, nu la unul militar. Cateva saptamani mai tarziu, mai multe persoane s-au ridicat impotriva costurilor pe care le-ar presupune un asemenea proces, din motive de securitate, in apropiere de Ground Zero, inclusiv primarul orasului New York, Michael Bloomberg, si comandantul politiei din oras. Republicanii din Congres, precum si cativa democrati, si-au exprimat dezacordul fata de transferarea celor cinci barbati pe teritoriul american si judecarea lor cu aceleasi drepturi ca persoanele acuzate de infractiuni de drept comun.
La inceputul lui 2010, Casa Alba a anuntat ca va reexamina locul si tipul de jurisdictie pentru acest proces, deosebit de sensibil. Tribunalele militare de exceptie de la Guantanamo au fost create in 2006 de George W. Bush si reformate de administratia Barack Obama si Congres in toamna lui 2009. In pofida unor progrese, ele sunt inca foarte criticate, pentru importanta scazuta acordata drepturilor apararii.

Alegerile prezidentiale din Haiti, castigate de un cantaret

Cantaretul Michel Martelly a castigat alegerile prezidentiale in Haiti cu 67,57% din voturi, potrivit rezultatelor partiale. Contracandidatul sau, fosta prima doamna a tarii, Mirlande Manigat, a obtinut 31,74% din sufragii. Michel Martelly, cantaret popular in varsta de 50 de ani, ii va succede presedintelui Rene Preval la conducerea tarii, pentru un mandat de cinci ani. Agentiile internationale de presa informeaza ca scena politica din Haiti s-a complicat odata cu intoarcerea din exil a fostului presedinte haitian, Jean Bertrand Aristide. Acesta a ajuns in capitala la sfarsitul saptamanii trecute, dupa sapte ani de exil in Africa de Sud. Intoarcerea fostului sef al statului a starnit ingrijorarea opiniei publice haitiene, insa acest eveniment nu a perturbat desfasurarea alegerilor. Intre timp, tara se cufunda in saracie si resimte efectele cutremurului de anul trecut. Sute de mii de haitieni locuiesc in continuare in taberele de corturi amplasate de autoritati.