Aurul si argintul s-au scumpit la valori record

Pentru prima data, aurul a atins marti pragul de 1.450 dolari uncia, pe o piata ingrijorata de tensiunile geopolitice din lumea araba, de cresterea preturilor la titei si criza persistenta a datoriilor publice europene.
Marti seara, pretul unciei de aur a crescut la 1.457,45 de dolari, depasind cotatia anterioara de 1447,82 dolari inregistrata pe 24 martie. La randul sau, uncia de argint a crescut la 39.3025 de dolari, pret nemaintalnit din februarie 1981.
Ambele metale s-au apreciat pe fondul unui dolar american in devalorizare, dupa anuntul unor noi indicatori economici dezamagitori pentru Statele Unite, ceea ce au facut mai atractive achizitiile de aur si argint.

Rebelii libieni acuza NATO

Liderul militar al rebelilor libieni a lansat un atac impotriva NATO, acuzand Alianta ca “ii lasa sa moara pe locuitorii din Misrata” (vest) sub tirul fortelor lui Muammar Gaddafi, care au castigat teren in Est, in apropiere de Brega.
“Presa internationala trebuie sa sustina ferm poporul din Misrata si sa ceara ajutorul NATO care crede ca ne face un serviciu bombardand ici si colo in timp ce ii lasa pe locuitorii din Misrata sa moara zilnic”, a declarat generalul Abdel Fattah Younes intr-o conferinta de presa sustinuta in fieful rebelilor, la Benghazi (est).
“Daca NATO asteapta inca o saptamana, va fi sfarsitul Misratei; nu vom mai gasi pe nimeni acolo”, a adaugat generalul, fost ministru de Interne al lui Gaddafi care s-a alaturat rebeliunii in februarie.
Misrata, al treilea oras al tarii, se afla la 214 kilometri est de capitala Tripoli, bastionul regimului lui Gaddafi. De peste 40 de zile, insurgentii apara fara incetare Misrata, bombardata si asediata de fortele loiale regimului libian. Potrivit rebelilor, peste 200 de persoane au murit in lupte.
“Alimentarea cu apa a fost intrerupta, nu mai este electricitate, nu mai sunt produse alimentare, nu mai exista lapte pentru copii, de 40 de zile, in timp ce fortele lui Gaddafi bombardeaza in fiecare zi case, moschei si spitale cu artilerie grea (…). Locuitorii beau apa cu portia”, a precizat liderul militar al rebelilor.
“Daca NATO voia sa puna capat blocadei orasului, ar fi facut-o de mai multe zile”, a continuat el.
Aceste acuzatii de o virulenta fara precedent au fost lansate la cateva ore dupa ce Alianta Nord-Atlantica a anuntat ca a facut din apararea orasului Misrata “prioritatea sa numarul unu”.