Guvernul Romaniei a aprobat ieri un proiect de lege prin care tara trebuie sa se alinieze standardelor europene in ceea ce priveste deseurile.
Conform actului normativ, Romania trebuie sa recicleze 50% din deseuri pana in anul 2020 si sa valorifice 40% dintre acestea pana in 2015, pentru proiecte de energie si cogenerare. Pentru rezolvarea acestei probleme, tara noastra dispune de doua miliarde de euro.
„Reglementam tot ceea ce inseamna valorificare, eliminare a deseurilor si diferitele obligatii ale producatorilor si ale generatorilor de deseuri, iar aici trebuie sa mergem si pana la cetatean si cei care genereaza deseuri. Doar prin sistemul integrat vom ajunge in situatia in care, sper pana in 2015, sa putem spune ca avem un sistem integrat de deseuri”, a precizat Laszlo Borbely, ministrul Mediului.
Romania dispune, prin POS Mediu, de circa doua miliarde de euro pentru a implementa, pana in 2015, in toate judetele tarii, un sistem integrat pentru gestionarea deseurilor si atingerea obiectivului european de reciclare a 50% din deseurile generate, in conditiile in care, la ora actuala, sunt valorificate doar 1%. Ministrul Mediului a precizat insa ca la capitolul PET-uri, Romania recicleaza, deja, 40% din deseuri.
“Am creat baza ca, pana in 2020, sa reciclam 50% din deseuri, astfel incat sa ajungem la cogenerare si alte tipuri de producere a energiei din ele, pana la 40%, folosindu-le si la altceva decat la eliminare si depunere“, a mai spus ministrul Borbely, care a precizat ca autoritatile percep o taxa de 20 de euro pe tona pentru depozitarea deseurilor, in timp ce media la nivelul UE este de aproximativ 90 de euro.
Borbely a apreciat ca taxa in cauza nu va creste substantial, iar fondurile astfel obtinute vor fi folosite pentru atingerea plafonului de reciclare a deseurilor.