• Constructiile funerare, care intr-adevar se afla in cimitirele ploiestene, pot costa mii de euro

Foarte multi ploiesteni au postat diverse anunturi pe internet, precum si in paginile de mica publicitate ale ziarelor prin care transmit ca vand locuri de veci in cimitirele ploiestene. Sumele nu sunt deloc simbolice, un astfel de loc ajungand sa coste cateva mii de euro. De exemplu, unul dintre anunturi suna in felul urmator: “Vand loc de veci in Cimitirul „Bolovani” din Ploiesti, clasa I, cruce realizata din marmura si placa din mozaic, in schimbul a 18.000 de lei, pret negociabil”. Un alt ploiestean vinde, in acelasi cimitir, un loc de veci, clasa I, imprejmuit, cu 2000 de euro. De asemenea, exista si locuri de veci mai ieftine, acestea facand parte din randul celor catalogate la clasa a III-a: “Vand loc de veci in Cimitirul “Viisoara”, clasa a III-a, cruce + grilaj metalic, pret 1.200 de lei”.
Cu toate acestea, locurile de veci, in sine, un pot fi vandute de catre concesionarii acestora, ei putand instraina doar constructiile funerare pe care le-au realizat. Acestea pot fi monumente funerare realizate din beton, marmura s.a., dar si borduri, stalpisori, trotuare, alei, cavouri si cripte betonate. “Locurile de inhumare nu pot fi instrainate prin acte de vanzare-cumparare. Locurile de veci nu se vand, ci se concesioneaza. Ceea ce pot vinde persoanele care dau anunturi sunt lucrarile funerare realizate, nu locurile de veci in sine. Din pacate, exista persoane care cred ca platind pretul solicitat de un anume concesionar devin posesori si ai locului de veci. Insa, de fapt, acestia devin posesori numai ai constructiilor funerare respective”, ne-a precizat Adela Fratila, purtatorul de cuvant al SC Servicii de Gospodarire Urbana (SGU) Ploiesti, institutia care are in subordine Serviciul Administrare Cimitire.
Potrivit articolului 14 din HCL nr. 181/2009 privind aprobarea Regulamentului de Functionare si Organizare a Cimitirelor din Municipiul Ploiesti, dobandirea constructiilor funerare prin acte autentice se face numai in baza unei adeverinte eliberate de SGU Ploiesti si presupune concesionarea locului de veci de catre dobanditorul acestora.
“Persoanele care intentioneaza sa cumpere locuri de veci de la diversi cetateni trebuie inainte de toate sa se intereseze la cimitirele respective despre situatia juridica a acestora”, ne-a mai precizat interlocutoarea noastra. De exemplu, un loc de veci poate fi mostenit de mai multe persoane, iar cel care da anunt ca vinde respectivele constructii funerare poate dobandi numai o cota parte din acel loc. Ca urmare, cumparatorul poate fi pacalit si apoi poate intampina probleme cu ceilalti mostenitori.
Unii vanzatori aleg sa faca acest lucru fie pentru ca detin mai multe locuri de veci si, ca urmare, pe unele dintre ele aleg sa le vanda, fie pentru ca au unul singur, insa au nevoie de bani sau, in unele cazuri, mostenitorii locurilor de veci pleaca in strainatate.
In cazul in care o persoana care a concesionat un loc de veci pentru o perioada de 7 ani, de exemplu, nu se mai prezinta la cimitir dupa acest timp pentru a clarifica situatia respectivului loc de veci, SGU Ploiesti va trimite la domiciliul acesteia o notificare cu confirmare de primire.
In termen de cinci zile de la primirea scrisorii respective, concesionarii trebuie sa se prezinte la cimitir pentru a clarifica situatia locului de veci, altfel acesta intra in administratia SC Servicii de Gospodarire Urbana Ploiesti. In situatia in care notificarea respectiva se intoarce la institutia amintita, SGU Ploiesti are obligatia de a da un anunt care sa apara timp de 15 zile in doua publicatii scrise. Daca nici dupa acest termen concesionarul nu isi va clarifica situatia, locul de veci respectiv va intra in administrarea SGU Ploiesti.
In concluzie, toti cei care doresc sa detina un loc de veci in cimitirele ploiestene trebuie sa isi ia toate masurile de precautie pentru a nu deveni victima unei “neintelegeri”!
Anemary GRIGORE