In privinta modalitatii desemnarii conducerii administratiilor publice locale, incepand cu anul electoral 2012, zarurile au fost aruncate: va fi ales primar candidatul care intruneste cel mai mare numar de voturi valabil exprimate in primul tur de scrutin. La sfarsitul saptamanii trecute, in Monitorul Oficial au fost publicate modificarile Legii 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, cea mai importanta prevedere fiind cea mentionata mai sus. In caz de balotaj (situatie in care niciun candidat nu intruneste majoritatea de voturi ceruta de lege), se va organiza un nou tur de scrutin la doua saptamani de la prima confruntare electorala, la care vor participa doar candidatii care se afla in aceasta situatie de balotaj. Nu in ultimul rand, in cazul in care situatia de balotaj intervine intre doi candidati la functia de primar, intre care urmeaza sa se desfasoare turul al doilea de scrutin, iar unul dintre acestia decedeaza, renunta sau nu mai indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a fi ales, conform noilor modificari legislative, nu vor mai avea loc alegeri, biroul electoral de circumscriptie urmand sa-l declare primar pe celalalt candidat.
Reamintim ca, la alegerile din 2008 din primul tur de scrutin – organizat pe data de 1 Iunie – au fost alesi in Prahova 43 de primari, iar in cel de-al doilea scrutin electoral, organizat pe data de 15 iunie – 61. Dintre sefii administratiilor locale ale celor 104 localitati prahovene, doar 72 dintre fostii primari au mai fost realesi pentru mandatul 2008-2012. Totodata, zece fosti viceprimari au avansat, ajungand primari, in acest caz fiind vorba despre localitatile Breaza, Plopeni, Valenii de Munte, Bertea, Brebu, Magureni, Paulesti, Salciile, Talea si Telega.
Conform centralizarii rezultatelor de la alegerile locale din 2008, pe total judet s-au inscris pentru functia de primar 719 persoane, dintre care, pentru cele doua municipii Ploiesti si Campina- 22 de candidati, pentru cele 14 orase – 102 candidati, pentru cele 90 de comune – 595 de candidati. De departe, cea mai mai mare concurenta pentru functia de primar s-a inregistrat pentru Primaria Boldesti-Scaeni – 13 candidati, in timp ce la Ploiesti si Baicoi au fost cate 12 candidati.
N. DUMITRESCU