• Din cresterea valorii lucrarilor beneficiaza si dirigintele de santier, Via Carpatia Consult

Moda aparitiei actelor aditionale la multe dintre contractele incheiate de Primaria Ploiesti a ajuns, in multe dintre cazuri, sa conduca la suplimentari substantiale ale fondurilor alocate de la bugetul local pentru unele lucrari de reparatii sau de modernizari ale infrastructurii.

Potrivit contractului de executie a lucrarilor de reparatii curente la pasajul de la Gara de Sud din Ploiesti, parafat intre Primaria Ploiesti si SC Societatea de Constructii in Transporturi SA Bucuresti in data de 23 februarie 2011, refacerea podului ar fi trebuit sa fie incheiata la inceputul lunii mai. La mai bine de o luna de la expirarea termenului scadent pentru acest contract, inca se mai executa lucrari suplimentare, constand in refacerea rosturilor de dilatatie si a separatorilor pentru rosturi. Desi contractul initial, incheiat in regim de „urgenta extrema” prin procedura de negociere fara publicarea vreunui anunt de participare, a fost semnat contra sumei de 1.359.000 de lei, fara TVA, asa cum ii sta bine Primariei Ploiesti, contractul a facut si doi „pui”, prin aparitia, la un interval de mai putin de o luna, a doua acte aditionale. Primul dintre acestea, semnat la 25 martie 2011, a avut o valoare de 166.000 de lei, fara TVA, iar cel de-al doilea – incheiat la 21 aprilie 2011 – de 463.359,99 de lei, fara TVA. Astfel, s-a ajuns in situatia in care contractul semnat in luna februarie cu SC “SCT” SA sa ajunga la aproape doua milioane de lei, prin suplimentari repetate!
Dirigentia de santier la pasajul de la Gara de Sud este asigurata de SC Via Carpatia Consult SRL Bucuresti, castigatoarea unei licitatii organizate de Primaria Ploiesti in toamna anului 2010, in urma careia s-a incheiat un acord-cadru de servicii pentru toate santierele din municipiu, cu o valoare de 3,12 milioane de lei. Acordul-cadru a fost urmat de contracte subsecvente (cele care deriva din cel principal), printre care si cel de urmarire si de verificare a lucrarilor de reparatii curente la pasajul mentionat. Via Carpatia Consult SRL, in asociere cu SC Septembrie Consulting SRL Bucuresti (cea de-a doua societate a depus oferte si pentru supervizarea lucrarilor pentru construirea unor autostrazi in vestul tarii), beneficiaza, in mod indirect, de cresterea valorii totale a contractului initial pentru pasajul ploiestean. Conform prevederilor contractului de dirigentie de santier semnat de primarie cu Via Carpatia Consult SRL, asocierii ii revine cota de 0,75% din valoarea totala a lucrarilor. Crescand valoarea, implicit se mareste si cota-parte destinata dirigintelui de santier. Directorul general al firmei Via Carpatia Consult SRL, Gabriel Ion Iancu, apare si in alte contracte de prestari servicii cu o primarie „portocalie” din judetul Prahova. Autoritatile din Campina au apelat, la randul lor, la efectuarea unor servicii de proiectare cu o societate administrata de Gabriel Iancu – SC Via Carpatia Proiect Pro SRL Bucuresti – pentru modernizarea unor strazi din municipiu.
Numele societatii Via Carpatia a fost vehiculat, in presa centrala, in scandalul vizand relatiile de rudenie intre un fost director al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania si o angajata a firmei respective, dat fiind ca CNADNR avea incheiate contracte cu Via Carpatia.
Violeta STOICA