• Cetatenii vor fi consultati asupra reducerii numarului judetelor de la 41 la opt

In timp ce, in interiorul coalitiei, reprezentantii PDL si cei ai UDMR nu s-au inteles asupra variantei de impartire a tarii pe judete, opozitia se mobilizeaza. Victor Ponta si Crin Antonescu, copresedintii Uniunii Social-Liberale, au transmis presedintilor PSD si PNL de consilii judetene documentele in vederea organizarii de referendumuri privind reorganizarea administrativa.
Un astfel de document a fost primit, miercuri seara, si de catre Organizatia Prahova a PSD, avand in vedere ca liderul acestei organizatii, Mircea Cosma, este, totodata, si presedintele Consiliului Judetean Prahova. Informatia ne-a fost confirmata de catre Rares Enescu, secretar executiv al Organizatiei Prahova a PSD. Documentele semnate de catre copresedintii USL, in vederea initierii demersurilor de consultare publica asupra eventualei desfiintari a actualelor judete, cuprinde si o recomandare de intrebare pentru referendum. Si anume: „Sunteti de acord cu intentia presedintelui Romaniei, Traian Basescu, de a desfiinta judetul dumneavoastra?”, cu variantele de raspuns “Da” si “Nu”. Conform recomandarilor facute de catre liderii USL, presedintii de consilii judetene care fac parte din partidele care formeaza Uniunea Social-Liberala, precum si consilierii din judetele in care PSD, PNL si PC nu detin majoritatea, ar trebui sa inceapa procedurile legale in vederea convocarii referendumurilor judetene. Reamintim ca, la sfarsitul saptamanii trecute, presedintele PSD, Victor Ponta, le-a solicitat alesilor locali ai USL sa ceara organizarea de referendumuri judetene pentru ca populatia sa se pronunte asupra reducerii numarului actualelor judete – de la 41 la opt – propusa de catre putere. Conform Legii administratiei publice locale, delimitarea teritoriala a comunelor, a oraselor, a municipiilor si a judetelor se stabileste prin lege, si numai dupa consultarea prealabila a cetatenilor din unitatile administrativ-teritoriale respective, prin referendum.
Secretarul executiv al Organizatiei Prahova a PSD, Rares Enescu, ne-a mai declarat ca in privinta datei propuse pentru organizarea referendumului judetean, liderul social-democratilor si al liberalilor prahoveni urmeaza sa discute in cadrul unei intalniri, la inceputul saptamanii viitoare. Acesta a mai precizat ca, in cazul in care proiectul de initiere a referendumului judetean nu va intruni numarul necesar de voturi in cadrul Consiliului Judetean Prahova, asa cum prevede legea, atunci se vor strange semnaturi de la populatie, in baza carora va fi initiata consultarea publica.
N.DUMITRESCU