Presedintele Traian Basescu a declarat luni ca s-a “cam saturat” de “sensibilitatile excesive” ale celor din CSM si a mentionat ca seful statului nu poate fi impiedicat sa-si exprime puncte de vedere, “cu atat mai mult cu cat acestea reflecta corect niste realitati ale justitiei”.
Traian Basescu a fost intrebat despre reactia CSM dupa publicarea raportului CE privind MCV. “Este exact reactia unor birocrati prafuiti. (…) Si-au dat proba incompetentei. Nu aveau ce sa prezinte, nu stiu ce strategii, nu stiu ce minuni. Au 17 puncte, recomandari. Romania… sau justitia, pentru ca in sfarsit acum cererile se focalizeaza, in mod deosebit, pe Inalta Curte de Casatie si pe CSM, au 17 puncte. Nu toate le revin lor, unele, cateva, revin Ministerului Justitiei, Guvernului. Planul lor, strategia lor aceea este: sa indeplineasca exigentele celor 17 puncte. Nimic mai mult nu le cere nimeni. Daca vor sta sa dezbata o strategie cu societatea civila si intre ei si sa-si dea cu parerea, ne prinde anul viitor si vor fi, asa cum sunt responsabili de problemele pe care le avem cu accesul in Schengen, vor fi responsabili si de prelungirea mecanismului sau introducerea altui mecanism”, a spus el la televiziunea publica.
Seful statului a mentionat ca a avut cu presedintele CSM o discutie telefonica si recomandarea sa, la anuntul lansarii unei strategii, a fost: “Domnule presedinte, va rog cititi cele 17 recomandari, vedeti care revin CSM si Inaltei Curti, indepliniti-le pe acelea si va va multumi un popor intreg”.
Intrebat ce i-a spus presedintele CSM, Basescu a declarat: “Asta a fost recomandarea mea, nu astept de la dansii un raspuns, chiar sper sa inceteze sa mai aiba reactii. Lor li se pare ca orice referire a sefului statului la justitie este – sau se fac ca nu inteleg – e un amestec in justitie. Oamenii astia trebuie sa stie doua lucruri esentiale. In primul rand, ca ei sunt o putere a statului. Sunt trei puteri: executiva, legislativa, judecatoreasca. Toate aceste trei puteri au in varf pe unul care se numeste seful statului. Nu-l pot impiedica pe seful statului sa-si exprime puncte de vedere, cu atat mai mult cu cat acestea reflecta corect niste realitati ale justitiei. M-am cam saturat de sensibilitatile lor excesive. Cand nu vor mai avea puncte negre in rapoartele de la Comisie, cu siguranta, n-or sa ma mai auda facand remarci la adresa lor”, a mai spus el.
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Horatius Dumbrava, a afirmat ca Raportul Comisiei Europene este pozitiv si reflecta obiectiv progresele inregistrate de Romania, iar “majoritatea criticilor vin pe fondul lipsei de dialog si a conlucrarii adecvate si sustinute intre institutii”.
Dumbrava a subliniat ca Mecanismul de Cooperare si Verificare instituit de comun acord de Comisia Europeana si Romania in anul 2006 “a reprezentat o sansa pentru parcursul reformei in justitie in perioada postaderare si, in acelasi timp, a reprezentat un cadru in care autoritatile responsabile romanesti pentru reforma in justitie s-au intalnit si au fost astfel determinate sa actioneze in aceasta directie”.
“Trendul pozitiv al eforturilor autoritatilor romanesti in directia reformei in justitie legitimeaza Romania ca in viitorul apropiat sa ia in calcul ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare de catre Comisia Europeana, cu conditia esentiala, insa, a continuarii si dezvoltarii directiilor modernizarii justitiei romanesti si a demonstrarii determinarii autoritatilor romanesti de a nu intrerupe cursul reformei in justitie si de a nu afecta independenta justitiei”, a spus el.
In acest sens, arata judecatorul Dumbrava, pornind de la recomandarea Comisiei Europene din acest raport de creare a unui grup de monitorizare a progreselor in reforma justitiei, Romania trebuie sa-si creeze propriul mecanism intern de cooperare si verificare intre autoritatile statului responsabile de reforma in justitie, inclusiv prin adoptarea unei strategii care sa contina termene, responsabili, indicatori cheie de performanta, cu implicarea si a componentelor sistemului de justitie (instante, parchete, avocati, notari, executori judecatoresti), precum si a societatii civile. Efortul, pana la urma, cade in responsabilitatea exclusiva a autoritatilor publice romanesti si, instituirea unui astfel de mecanism intern functional nu poate decat sa dea seama de maturizarea acestor autoritati publice.
“In lipsa unui factor coagulant, CSM se ofera a fi un liant in aceasta directie, cu conditia ca toti factorii indicati anterior sa accepte necesitatea crearii unui astfel de mecanism intern, precum si de-si impune ca obiectiv ridicarea monitorizarii Comisiei Europene pe mecanismul de cooperare si verificare”, a mai spune Dumbrava.