Dependenta este o boala cerebrala cronica, nu doar o problema comportamentala anuntata printr-o serie de simptome precum nevoia acuta de anumite substante si schimbari ale starii de dispozitie, potrivit unei echipe de cercetatori americani.
The American Society of Addiction Medicine (ASAM) a elaborat noua definitie a dependentei in urma unui proces consultativ care s-a intins pe durata a patru ani, informeaza dailymail.co.uk.
“Dependenta inseamna mult mai mult decat acele situatii care-i fac pe oameni sa se comporte urat “, a declarat medicul Michael M. Miller, unul dintre cei 80 de autori implicati in acest studiu.
Savantii americani spun ca noua lor definitie este valabila atat pentru cazurile de dependenta de alcool si droguri, cat si pentru cele de dependenta de jocuri de noroc si de tulburari de alimentatie.
Specialistii considera ca, la fel ca in cazul altor maladii cronice, precum bolile cardiace si diabetul, tratamentul contra dependentei si prevenirea reaparitiei ei reprezinta un efort ce trebuie facut pe termen indelungat.
Dependenta este descrisa, in general, prin simptomele ei comportamentale: ameteli, pofta pentru o anumita substanta, dar si acele lucruri pe care oamenii accepta sa le faca pentru a obtine o anumita stare, evitand o alta.
Progresele inregistrate in ultimele doua decenii in domeniul stiintelor neuronale le-au permis medicilor sa descopere felul in care dependenta pune stapanire pe anumite parti ale creierului. Ei au aflat, totodata, ce anume declanseaza acele comportamente si de ce dependenta este atat de greu de invins.
Scopul declarat al organizatiei ASAM este de a comunica descoperirile sale medicilor si publicului larg.
“Problema comportamentala este un rezultat al disfunctiilor creierului”, afirma medicul Nora Volkow, directorul National Institute on Drug Abuse (NIDA).
NIDA estimeaza ca aproximativ 23 de milioane de americani au nevoie de tratament contra abuzului de substante, insa doar 2 milioane dintre ei primesc acest tratament.
In plus, exista o anumita stare de frustrare cauzata de revenirea dependentei, iar medicii si familiile persoanelor dependente trebuie sa stie ca acest lucru reprezinta un aspect comun pentru o boala cronica, a adaugat Nora Volkow.
“Membrii familiei tale iti spun: «Ok, ai urmat programul de dezintoxicare, de ce mai iei droguri acum?». Patologia persista in creier timp de multi ani dupa ce ai renuntat la droguri”, a adaugat Volkow.
Savantii americani considera ca dependenta are la baza un efect combinat complex, alcatuit din retele cerebrale emotionale, cognitive si comportamentale.
Genetica joaca la randul ei un rol important, iar anumite persoane sunt mai vulnerabile in fata dependentei daca au consumat droguri in adolescenta sau au abuzat de analgezicele prescrise dupa ce au suferit o accidentare sau o operatie.
Varsta conteaza la randul ei. Cortexul frontal ajuta la infranarea unor comportamente nesanatoase, afirma Nora Volkow. Este zona in care partea cerebrala responsabila cu ratiunea se conecteaza cu zonele responsabile cu aparitia emotiilor. Este printre ultimele regiuni cerebrale care se maturizeaza, acesta fiind motivul pentru care este foarte greu pentru un adolescent sa reziste presiunii exercitate de prietenii sai care il indeamna sa experimenteze droguri. In plus, chiar daca o persoana nu este vulnerabila din punct de vedere biologic in fata dependentei, consumul de droguri si de alcool poate sa modifice sistemul de recompensare al creierului.
Aceasta este explicatia pentru care o anumita substanta, denumita dopamina, are capacitatea de a-i conditiona pe oameni sa adopte anumite obiceiuri si rutine care sunt asociate cu senzatii pe care ei le gasesc placute, fie ca este vorba de un pachet de tigari, de cateva pahare de alcool sau chiar de mancatul in exces.
Atunci cand o persoana este cu adevarat dependenta, acest sistem de recompensare deformat ii face pe oameni sa fie incapabili sa renunte la acele substante, chiar si atunci cand creierul lor devine atat de obisnuit cu ameteala si cu senzatiile cauzate de substantele in cauza, incat nu le mai considera placute.
Medicii americani spera ca o mai buna intelegere a unora dintre reactiile cerebrale aflate la baza acestei probleme va reduce rusinea pe care o suporta in societate persoanele dependente si ar putea contribui la reducerea stigmatului lor social, afirma Michael M. Miller.