In anul 2008, domeniul de la Sinaia – care cuprinde castelele Peles, Pelisor si Foisor – a fost restituit in proprietatea Casei Regale a Romaniei, Regele Mihai castigand in instanta dreptul de reintrare in posesia terenurilor si a imobilelor. In prezent, Domeniul Regal este intabulat pe numele Regelui Mihai, fostul monarh pastrand destinatia de muzeu a unuia dintre cele mai vizitate obiective turistice ale Romaniei – Castelul Peles.
Recent, Regele Mihai I a donat, cu titlu gratuit, catre orasul Sinaia – locul sau de nastere – o serie de terenuri care apartin Domeniului Regal, dobandite in acelasi timp cu fondul forestier.
In prima jumatate a lunii august, consilierii locali sinaieni au luat hotararea de a accepta donatia venita din partea Regelui Mihai, terenurile avand o suprafata totala de peste 27.000 de metri patrati. De asemenea, alesii au aprobat si includerea terenurilor in domeniul public al orasului Sinaia.
Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, ne-a declarat ca aceasta donatie ar fi trebuit facuta, de fapt, in urma cu circa trei ani. „Atunci cand s-au retrocedat padurile, s-a stabilit ca drumurile forestiere sa revina in proprietatea publica, fiind o obligatie contractuala. Nu este vorba despre drumurile care duc la Castelul Peles, ci sunt drumuri forestiere care trec prin spatele domeniilor respective. Sunt, in majoritate, cai de acces prin padure care leaga orasul Sinaia de Busteni sau de alte zone limitrofe localitatii”, a precizat primarul Vlad Oprea. Potrivit edilului din Sinaia, procesul de donatie a fost destul de anevoios, Casa Regala fiind de acord, in cele din urma, cu transmiterea catre domeniul public al orasului a terenurilor respective.
V.STOICA